Nasze sprawdzone przepisy
Składniki:
Ciasto:
Nadzienie:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 165 g zimnego masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 żółtka
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
- 300 g maku (mielonego)
- 36 g miękkiego masła
- 65 g cukru
- 150 ml płynnego miodu
- 2 białka
- 300 g wiśni Poltino
- cukier puder
Sposób przygotowania:
- Mąkę przesiać na stolnice i wsypać cukier oraz proszek do pieczenia.
- Całość wymieszać.
- Dodać żółtka oraz pokrojone na kawałki masło.
- Zagnieść jednolite ciasto. ¼ ciasta włożyć do zamrażarki, pozostałymi ciastem wylepiać dno oraz boki tortownicy.
- Piec około 15 minut w temperaturze 180°C. 2.
- Mak zalać wrzącą wodą (powinien być w całości zakryty).
- Gdy wystygnie, dokładnie go odsączyć z nadmiaru wody.
- Białka ubić mikserem na sztywną pianę.
- Do miski włożyć mak, dodać masło, cukier oraz miód, całość utrzeć mikserem.
- Na koniec dodać ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać łyżką.
- Masę makową wyłożyć na podpieczony kruchy spód.
- Wyrównać łyżką, w masę wciśnąć osączone wiśnie.
- Na wierzch zetrzeć zamrożone ciasto.
- Piecz 45-50 min w temp. 180°C.
- Gdy wystygnie, oprószyć cukrem pudrem.
Nasze
składniki
Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?
Dodaj zdjęcia
Komentarze 0