Makowiec z soczystymi wiśniami

Szybki i łatwy w przygotowaniu Kurczak w sosie curry z brokułami. Zawsze smaczne i zdrowe przepisy.

Przepisy kulinarne
0

Składniki:

Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
165 g zimnego masła
2 łyżki cukru pudru
3 żółtka
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
 
Nadzienie:
300 g maku (mielonego)
36 g miękkiego masła
65 g cukru
150 ml płynnego miodu
2 białka
300 g wiśni Poltino
cukier puder

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiać na stolnice i wsypać cukier oraz proszek do pieczenia. Całość wymieszać. Dodać żółtka oraz pokrojone na kawałki masło. Zagnieść jednolite ciasto. ¼ ciasta włożyć do zamrażarki, pozostałymi ciastem wylepiać dno oraz boki tortownicy. Piec około 15 minut w temperaturze 180°C. 2.

Mak zalać wrzącą wodą (powinien być w całości zakryty). Gdy wystygnie, dokładnie go odsączyć z nadmiaru wody. Białka ubić mikserem na sztywną pianę. Do miski włożyć mak, dodać masło, cukier oraz miód, całość utrzeć mikserem. Na koniec dodać ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać łyżką. Masę makową wyłożyć na podpieczony kruchy spód. Wyrównać łyżką, w masę wciśnąć osączone wiśnie.
Na wierzch zetrzeć zamrożone ciasto. Piecz 45-50 min w temp. 180°C. Gdy wystygnie, oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego

Nasze
składniki

Brukselki - background

Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?

Dodaj zdjęcia
Przeciągnij i upuść tutaj zdjęcia lub kliknij aby wybrać.

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.
Brokuły - background Pomidory z bazylią - background Pomidor - background