Nasze sprawdzone przepisy
Składniki:
- 6 jajek
- 100 gramów cukru
- Sok z połowy cytryny
- 140 gramów mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 opakowanie budyniu czekoladowego
- 3 łyżki kakao
- Szczypta soli
- 700 ml śmietany 36%
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 opakowanie malin Poltino
- 300 gramów serka mascarpone
- 2 opakowanie galaretki malinowej
Sposób przygotowania:
- Oddzielić białka od żółtek.
- Następnie ubić białka na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.
- Gdy powstanie sztywna piana, stopniowo dodawać sok z cytryny, cały czas miksując na średnich obrotach.
- Dodawać po jednym żółtku, następnie powoli wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i budyniem.
- Gdy masa będzie gotowa, przełożyć ją do prostokątnej formy i piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 35 minut.
- Gdy ciasto się upiecze, ostudzić je i przekroić na dwa blaty.
- Gdy ciasto się piecze należy przygotować krem.
- Śmietanę ubić wraz z cukrem pudrem, a następnie dodać mascarpone.
- Do gotowego kremu dodać połowę malin.
- Galaretki rozpuścić w 800 ml ciepłej wody.
- Na pierwszy blat wyłożyć krem i przykryć go drugim blatem.
- Na jego wierzchu wysypać pozostałe maliny.
- Całość zalać, tężejącą galaretką.
- Wstawić do lodówki na około 3 – 4 godziny.
Smacznego
Nasze
składniki
Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?
Dodaj zdjęcia
Komentarze 0