Nasze sprawdzone przepisy
Sernika jagodowy na zimno
Czas przygotowania: 20 min
Czas gotowania: 40 min
Czas całkowity: 70 min
Ilość porcji: 8
Kalorii: 185 w 100 gramach kcal
Poltino Przepisy kulinarne 614
0
Składniki:
- 300 gramów herbatników
- 120 gramów masła
- 1,5 kg sera twarogowego na sernik
- 200 gramów cukru pudru
- sok z połowy cytryny
- 4 łyżki żelatyny
- 320 ml śmietany 30%
- 2 opakowania jagód Poltino
Sposób przygotowania:
- Herbatniki wrzucić do blendera i rozdrobnić.
- Następnie zalać roztopionym masłem i wymieszać.
- Tak przygotowaną masę wyłożyć na dno okrągłej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Włożyć na około 40 minut do lodówki.
- Twaróg przełożyć do misy blendera.
- Dodać cukier puder oraz sok z cytryny i wymieszać.
- W 100 ml gorącej wody roztopić żelatynę i wlać do masy twarogowej.
- Ponownie wymieszać.
- Dodać schłodzoną i ubitą na pianę śmietanę 30%.
- Całość delikatnie połączyć szpatułką.
- Jagody zblendować.
- Pozostawić około pół szklanki, a resztę wlać do masy twarogowej i zmiksować.
- Tak przygotowany twaróg wylać na wcześniej przygotowany i schłodzony spód.
- Na wierzch masy wylać pozostawione w szklance jagody, tworząc dowolny wzór.
- Sernik wstawić do lodówki na około 5 godzin do stężenia.
Smacznego
Nasze
składniki
Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?
Dodaj zdjęcia
Komentarze 0