Sernika jagodowy na zimno

Czas przygotowania: 20 min
Czas gotowania: 40 min
Czas całkowity: 70 min
Ilość porcji: 8
Kalorii: 185 w 100 gramach kcal
Przepisy kulinarne
0

Składniki:

300 gramów herbatników
120 gramów masła
1,5 kg sera twarogowego na sernik
200 gramów cukru pudru
sok z połowy cytryny
4 łyżki żelatyny
320 ml śmietany 30%
2 opakowania jagód Poltino

Sposób przygotowania:

Herbatniki wrzucić do blendera i rozdrobnić. Następnie zalać roztopionym masłem i wymieszać. Tak przygotowaną masę wyłożyć na dno okrągłej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć na około 40 minut do lodówki.

Twaróg przełożyć do misy blendera. Dodać cukier puder oraz sok z cytryny i wymieszać. W 100 ml gorącej wody roztopić żelatynę i wlać do masy twarogowej. Ponownie wymieszać. Dodać schłodzoną i ubitą na pianę śmietanę 30%. Całość delikatnie połączyć szpatułką.

Jagody zblendować. Pozostawić około pół szklanki, a resztę wlać do masy twarogowej i zmiksować. Tak przygotowany twaróg wylać na wcześniej przygotowany i schłodzony spód. Na wierzch masy wylać pozostawione w szklance jagody, tworząc dowolny wzór. Sernik wstawić do lodówki na około 5 godzin do stężenia.

Smacznego
 

Nasze
składniki

Brukselki - background

Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?

Dodaj zdjęcia
Przeciągnij i upuść tutaj zdjęcia lub kliknij aby wybrać.

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.
Brokuły - background Pomidory z bazylią - background Pomidor - background