Malinowy puch

Przepisy kulinarne
0

Składniki:

Spód ciasta:
-  6 jajek
- 150 ml oleju
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 op. cukru wanilinowego
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na piankę
- 3 białka
- 400 ml śmietany 36 proc.
- 6 łyżeczek żelatyny
- 60 g cukru pudru
- 100 ml mleka
- 200 gramów malin Poltino
Wierzch
- 1 galaretka malinowa
- 200 gramów malin Poltino

Sposób przygotowania:

Białka należy ubić na sztywno, następnie porcjami wsypywać cukier i cukier wanilinowy, ciągle ubijając. Dodawać po 1 żółtku i miksować. Wąskim strumieniem wlewać olej. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, wymieszać z ciastem szpatułką. Wylać na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 35 minut w temp. 180°C Następnie ostudzić. 

Białka ubić na sztywno, pod koniec dodawać cukier, stale miksując. Żelatynę zalać gorącym mlekiem, rozpuścić i wystudzić. Śmietanę ubić na sztywno. Dodać do ubitych białek, a następnie powoli wlewać żelatynę, cały czas mieszając. Na koniec dodać  200 gram malin i zmiksować.  Masę wylać na wystudzony spód. Włożyć do lodówki, by stężała. 

Galaretkę rozpuścić w 350 ml wrzątku. Gdy zacznie tężeć, wrzuć do niej maliny. Wyłożyć na wierzch, wstawić do lodówki na około 3 godziny.

Smacznego

Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?

Dodaj zdjęcia
Przeciągnij i upuść tutaj zdjęcia lub kliknij aby wybrać.

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.
Brokuły - background Pomidory z bazylią - background Pomidor - background