Nasze sprawdzone przepisy
Składniki:
Spód ciasta:
- 6 jajek
- 150 ml oleju
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 op. cukru wanilinowego
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 białka
- 400 ml śmietany 36 proc.
- 6 łyżeczek żelatyny
- 60 g cukru pudru
- 100 ml mleka
- 200 gramów malin Poltino
- 1 galaretka malinowa
- 200 gramów malin Poltino
Sposób przygotowania:
- Białka należy ubić na sztywno, następnie porcjami wsypywać cukier i cukier wanilinowy, ciągle ubijając.
- Dodawać po 1 żółtku i miksować.
- Wąskim strumieniem wlewać olej.
- Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, wymieszać z ciastem szpatułką.
- Wylać na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec 35 minut w temp. 180°C Następnie ostudzić.
- Białka ubić na sztywno, pod koniec dodawać cukier, stale miksując.
- Żelatynę zalać gorącym mlekiem, rozpuścić i wystudzić.
- Śmietanę ubić na sztywno.
- Dodać do ubitych białek, a następnie powoli wlewać żelatynę, cały czas mieszając.
- Na koniec dodać 200 gram malin i zmiksować.
- Masę wylać na wystudzony spód.
- Włożyć do lodówki, by stężała.
- Galaretkę rozpuścić w 350 ml wrzątku.
- Gdy zacznie tężeć, wrzuć do niej maliny.
- Wyłożyć na wierzch, wstawić do lodówki na około 3 godziny.
Smacznego
Nasze
składniki
Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?
Dodaj zdjęcia
Komentarze 0