Nasze sprawdzone przepisy
Składniki:
- 3 tabliczki gorzkiej czekolady 80%
- 1 kostka masła
- 200 gram cukru
- 4 jajka
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 50 gram kakao
- 120 gram mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka wiśni Poltino
Sposób przygotowania:
- 2 tabliczki czekolady należy rozpuścić w kąpieli wodnej razem z kostką masła. Następnie odstawić do ostudzenia. 3 tabliczkę czekolady należy drobno posiekać.
- Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Stopniowo mieszając, dodać do nich ostudzoną czekoladę z masłem. Gdy wszystko ładnie się połączyć, stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Na tym etapie cały czas mieszamy masę. Na koniec dodajemy pokrojona drobno czekoladę i ponownie mieszamy.
- Gotowe ciasto przelewamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą. Na wierzch wysypujemy wiśnie.
- Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 30 minut.
Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?
Dodaj zdjęcia
Komentarze 0