Nasze sprawdzone przepisy
Składniki:
- 200 gramów mąki
- 100 gramów masła
- 3 jaja
- 100 gramów wędzonego boczku w kostce
- 200 gramów zielonego groszku Poltino
- 1 cebula
- 200 ml gęstej śmietany
- 200 gramów serka topionego śmietankowego
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
- Mąkę wsyp do miski i dodaj masło oraz jajko i dwie łyżki wody.
- Następnie całość posiekaj nożem, po czym wyrób ciasto.
- Uformuj kulę i owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na około 45 minut.
- W tym czasie podsmaż boczek na patelni, zdejmij i ostudź.
- Na tłuszczu z boczku podsmaż drobno posiekaną cebulkę.
- Dodaj groszek dopraw pieprzem, solą, szczyptą gałki muszkatołowej i duś na wolnym ogniu pod przykryciem 10-12 minut.
- Zostaw do ostygnięcia.
- Ciasto rozwałkuj i wyłóż na blachę do tarty.
- Widelcem zrób dziurki na całej powierzchni. Zapiekaj 5 minut w 180ºC.
- Śmietanę wymieszaj z jajkami i połącz z groszkiem i cebulą.
- Masę przełóż na podpieczone ciasto, wyrównaj.
- Ułóż na niej trójkąty sera i boczek.
- Piecz 30 minut w 200ºC.
Smacznego
Nasze
składniki
Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?
Dodaj zdjęcia
Komentarze 0