Nasze sprawdzone przepisy
Składniki:
200 gramów mąki
100 gramów masła
3 jaja
100 gram wędzonego boczku w kostce
200 gramów zielonego groszku Poltino
1 cebula
200 ml gęstej śmietany
200 gramów serka topionego śmietankowego
sól, pieprz,
gałka muszkatołowa
100 gramów masła
3 jaja
100 gram wędzonego boczku w kostce
200 gramów zielonego groszku Poltino
1 cebula
200 ml gęstej śmietany
200 gramów serka topionego śmietankowego
sól, pieprz,
gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
Mąkę wsyp do miski i dodaj masło oraz jajko i dwie łyżki wody. Następnie całość posiekaj nożem, po czym wyrób ciasto. Uformuj kulę i owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na około 45 minut. W tym czasie podsmaż boczek na patelni, zdejmij i ostudź. Na tłuszczu z boczku podsmaż drobno posiekaną cebulkę. Dodaj groszek dopraw pieprzem, solą, szczyptą gałki muszkatołowej i duś na wolnym ogniu pod przykryciem 10-12 minut. Zostaw do ostygnięcia.
Ciasto rozwałkuj i wyłóż na blachę do tarty. Widelcem zrób dziurki na całej powierzchni. Zapiekaj 5 minut w 180ºC.
Śmietanę wymieszaj z jajkami i połącz z groszkiem i cebulą. Masę przełóż na podpieczone ciasto, wyrównaj. Ułóż na niej trójkąty sera i boczek. Piecz 30 minut w 200ºC.
Smacznego
Nasze
składniki

Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?
Dodaj zdjęcia
Komentarze 0