Mocno wiśniowy strudel

Czas przygotowania: 40 min
Czas gotowania: 45 min
Czas całkowity: 85 min
Ilość porcji: 10
Kalorii: W 1 porcji 237 kcal
Przepisy kulinarne
0

Składniki:

  • 250 gramów mąki pszennej
  • sól
  • pół szklanki ciepłej wody
  • łyżka masła
  • łyżeczka octu winnego
  • jajko
  • 2 opakowania wiśni Poltino
  • 200 gramów cukru
  • 100 gramów masła
  • 50 gramów bułki tartej

Sposób przygotowania:

  • Do miski wsypać mąkę, dodać, szczyptę soli, masło, ocet oraz jajko i letnią wodę.
  • Ciasto zmiksować do uzyskania jednolitej masy.
  • Następnie przykryć ścierką i dostawić na około 30 minut.
  •  Wiśnie rozmrozić i zasypać cukrem.
  • Odstawić na pół godziny. 
  •  Ciasto rozwałkować cienko na prostokąt o wymiarach ok. 40x70 cm.
  • Posmarować grubo roztopionym masłem, po czym posypać bułką tartą. 
  •  Na wierzchu rozłożyć przygotowane wiśnie (odlewając wcześniej nadmiar soku, który puściły).
  • Zwinąć ciasto bardzo ostrożnie w roladę i przełożyć na blachę.
  • Posmarować resztą roztopionego masła i posypać cukrem. 
  •  Wstawić roladę do piekarnika rozgrzanego do 175°C i piec 45 minut.
  • Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
 
Smacznego
 

Nasze
składniki

Brukselki - background

Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?

Dodaj zdjęcia
Przeciągnij i upuść tutaj zdjęcia lub kliknij aby wybrać.

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.
Brokuły - background Pomidory z bazylią - background Pomidor - background