Nasze sprawdzone przepisy
Mocno wiśniowy strudel
Czas przygotowania: 40 min
Czas gotowania: 45 min
Czas całkowity: 85 min
Ilość porcji: 10
Kalorii: W 1 porcji 237 kcal
Poltino Przepisy kulinarne 737
0
Składniki:
- 250 gramów mąki pszennej
- sól
- pół szklanki ciepłej wody
- łyżka masła
- łyżeczka octu winnego
- jajko
- 2 opakowania wiśni Poltino
- 200 gramów cukru
- 100 gramów masła
- 50 gramów bułki tartej
Sposób przygotowania:
- Do miski wsypać mąkę, dodać, szczyptę soli, masło, ocet oraz jajko i letnią wodę.
- Ciasto zmiksować do uzyskania jednolitej masy.
- Następnie przykryć ścierką i dostawić na około 30 minut.
- Wiśnie rozmrozić i zasypać cukrem.
- Odstawić na pół godziny.
- Ciasto rozwałkować cienko na prostokąt o wymiarach ok. 40x70 cm.
- Posmarować grubo roztopionym masłem, po czym posypać bułką tartą.
- Na wierzchu rozłożyć przygotowane wiśnie (odlewając wcześniej nadmiar soku, który puściły).
- Zwinąć ciasto bardzo ostrożnie w roladę i przełożyć na blachę.
- Posmarować resztą roztopionego masła i posypać cukrem.
- Wstawić roladę do piekarnika rozgrzanego do 175°C i piec 45 minut.
- Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego
Nasze
składniki

Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?
Dodaj zdjęcia
Komentarze 0