Mocno wiśniowy strudel

Czas przygotowania: 40 min
Czas gotowania: 45 min
Czas całkowity: 85 min
Ilość porcji: 10
Kalorii: W 1 porcji 237 kcal
Przepisy kulinarne
0

Składniki:

250 gramów mąki pszennej
sól
pół szklanki ciepłej wody
łyżka masła
łyżeczka octu winnego
jajko
2 opakowania wiśni Poltino
200 gramów cukru
100 gramów masła
50 gramów bułki tartej
 

Sposób przygotowania:

Do miski wsypać mąkę, dodać, szczyptę soli, masło, ocet oraz jajko i letnią wodę. Ciasto zmiksować do uzyskania jednolitej masy. Następnie przykryć ścierką i dostawić na około 30 minut.
 
Wiśnie rozmrozić i zasypać cukrem. Odstawić na pół godziny. 
 
Ciasto rozwałkować cienko na prostokąt o wymiarach ok. 40x70 cm. Posmarować grubo roztopionym masłem, po czym posypać bułką tartą. 
 
Na wierzchu rozłożyć przygotowane wiśnie (odlewając wcześniej nadmiar soku, który puściły). Zwinąć ciasto bardzo ostrożnie w roladę i przełożyć na blachę. Posmarować resztą roztopionego masła i posypać cukrem. 
 
Wstawić roladę do piekarnika rozgrzanego do 175°C i piec 45 minut. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
 
Smacznego
 

Nasze
składniki

Brukselki - background

Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?

Dodaj zdjęcia
Przeciągnij i upuść tutaj zdjęcia lub kliknij aby wybrać.

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.
Brokuły - background Pomidory z bazylią - background Pomidor - background