Nasze sprawdzone przepisy
Mocno wiśniowy strudel
Czas przygotowania: 40 min
Czas gotowania: 45 min
Czas całkowity: 85 min
Ilość porcji: 10
Kalorii: W 1 porcji 237 kcal
Poltino Przepisy kulinarne 467
0
Składniki:
- 250 gramów mąki pszennej
- sól
- pół szklanki ciepłej wody
- łyżka masła
- łyżeczka octu winnego
- jajko
- 2 opakowania wiśni Poltino
- 200 gramów cukru
- 100 gramów masła
- 50 gramów bułki tartej
Sposób przygotowania:
Do miski wsypać mąkę, dodać, szczyptę soli, masło, ocet oraz jajko i letnią wodę. Ciasto zmiksować do uzyskania jednolitej masy. Następnie przykryć ścierką i dostawić na około 30 minut.
Wiśnie rozmrozić i zasypać cukrem. Odstawić na pół godziny.
Ciasto rozwałkować cienko na prostokąt o wymiarach ok. 40x70 cm. Posmarować grubo roztopionym masłem, po czym posypać bułką tartą.
Na wierzchu rozłożyć przygotowane wiśnie (odlewając wcześniej nadmiar soku, który puściły). Zwinąć ciasto bardzo ostrożnie w roladę i przełożyć na blachę. Posmarować resztą roztopionego masła i posypać cukrem.
Wstawić roladę do piekarnika rozgrzanego do 175°C i piec 45 minut. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego
Wiśnie rozmrozić i zasypać cukrem. Odstawić na pół godziny.
Ciasto rozwałkować cienko na prostokąt o wymiarach ok. 40x70 cm. Posmarować grubo roztopionym masłem, po czym posypać bułką tartą.
Na wierzchu rozłożyć przygotowane wiśnie (odlewając wcześniej nadmiar soku, który puściły). Zwinąć ciasto bardzo ostrożnie w roladę i przełożyć na blachę. Posmarować resztą roztopionego masła i posypać cukrem.
Wstawić roladę do piekarnika rozgrzanego do 175°C i piec 45 minut. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego
Nasze
składniki

Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?
Dodaj zdjęcia
Komentarze 0