Nasze sprawdzone przepisy
Mus porzeczkowy z pomarańczami
- 1 opakowanie czarnych porzeczek Poltino
- 100 gramów cukru
- 3 łyżeczki żelatyny
- 4 łyżki zimnej wody
- Sok z 1 pomarańczy
- 1 łyżka miodu
- 300 ml śmietanki kremówki 36% schłodzonej
Czas przygotowania: 20 min
Czas całkowity: 20 min
Ilość porcji: 4
Poltino Przepisy kulinarne 266
0
Składniki:
- 1 opakowanie czarnych porzeczek Poltino
- 100 gramów cukru
- 3 łyżeczki żelatyny
- 4 łyżki zimnej wody
- Sok z 1 pomarańczy
- 1 łyżka miodu
- 300 ml śmietanki kremówki 36% schłodzonej
Sposób przygotowania:
- Porzeczki wrzucić do rondelka I wlać sok z pomarańczy. Dodać cukier i gotować, aż puszczą sok.
- Żelatynę zalać wodą i odstawić na około 8 minut. Musi napęcznieć.
- Ostudzone porzeczki przecedzić przez sitko. Powstały sok wlać ponownie do rondelka i gotować, aż do wrzenia. Zdjąć z ognia i dodać żelatynę. Całość energicznie mieszać. Gdy żelatyna się rozpuści, odstawić do ostudzenia.
- W misce ubić śmietanę. Musi być lekko luźna. Następnie stopniowo dodawać ostudzone porzeczki z żelatyną i mieszać, aż wszystkie składniki się połączą.
- Tak przygotowany mus przełożyć do miseczek i wstawić na kilka godzin do lodówki.
Nasze
składniki
Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?
Dodaj zdjęcia
Komentarze 0