Nóżki w galarecie z marchewką

Przepisy kulinarne
0

Składniki:

  • 1 kg łopatki
  • 3 cebule
  • 1 opakowanie marchewki Poltino
  • Połowa selera naciowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 6 ogórków konserwowych
  • 1 większa papryka czerwona
  • 8 łyżek octu
  • 2 łyżki cukru
  • 4 listki laurowe
  • 4 goździki
  • 4 ziarna jałowca
  • 2 płatków żelatyny
  • pęczek natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  • Seler naciowy oraz paprykę umyć i pokroić w drobną kostkę.
  • Cebule, 200 gramów marchewki Poltino oraz czosnek włożyć do garnka, dodać mięso, listki, goździki, jałowiec, sól, pieprz.
  • Całość zalać wodą, tak aby przykrywała mięso.
  • Gotować pod przykryciem na małym ogniu 2,5 godziny.
  • Następnie wyłączyć i odstawić do ostudzenia.
  • Chłodne mięso wyciągnąć i rozdrobnić na małe kawałki.
  • Wywar przecedzić i odlać do garnka około 900 ml, dodać ocet oraz cukier i zagotować.
  • Kolejne 200 gramów marchewki Poltino, podgotować nieco w pozostałej części wywaru.
  •   Natkę pietruszki drobno posiekać oraz pokroić w kostkę ogórki konserwowe.
  • Żelatynę przygotować według przepisu na opakowaniu, wymieszać z wywarem i z natką.
  • Do podłużnej formy wyłożonej folią spożywczą układać warstwami warzywa i mięso.
  • Całość zalać przygotowanym wywarem z żelatyną i schładzać około  24h.

Smacznego

Nasze
składniki

Brukselki - background

Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?

Dodaj zdjęcia
Przeciągnij i upuść tutaj zdjęcia lub kliknij aby wybrać.

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.
Brokuły - background Pomidory z bazylią - background Pomidor - background