Nasze sprawdzone przepisy
Składniki:
- 1 opakowanie kalafiora Poltino
- 225 g startego wędzonego sera cheddar
- 2 duże, mocno ubite jajka
- 1 żółtko
- 250 ml śmietany do zup i sosów
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu
- 10 liści szałwii
Składniki ciasto orzechowe
- 90 g posiekanych orzechów włoskich
- 250 g pełnoziarnistej mąki pszennej
- 130 g posiekanego zimnego niesolonego masła
- 3 łyżki lodowatej wody
Sposób przygotowania:
- Na początku należy przygotować ciasto na spód tart: mocno rozdrobnić orzechy w malakserze.
- Wsypać mąkę i w trybie pulsacyjnym wymieszać składniki.
- Dodać masło i zmiksować do otrzymania konsystencji zbrylonej bułki tartej.
- Przełożyć do dużej miski, dolać wody i ugnieść dłońmi jędrne ciasto.
- W razie potrzeby dodać nieco wody.
- Uformować okrągły placek, owinąć folią i wstawić do lodówki na 30 minut.
- Gotować kalafior na parze przez 6 minut lub do niemal całkowitej miękkości.
- Ostudzić na durszlaku.
- Na oprószonej mąką powierzchni rozwałkować ciasto na prostokąt o wymiarach 45x17 cm i grubości 3 cm.
- Delikatnie przenieść na nieprzywierającą formę do tarty o wymiarach 34×11,5 cm z wyjmowanym dnem i rozłożyć w niej.
- Przyciąć brzegi na wysokości górnej krawędzi formy.
- Wstawić do lodówki na 30 minut, aby ciasto stężało.
- Rozgrzać piekarnik do 200°C.
- Położyć na cieście arkusz papieru do pieczenia, wysypać kulkami do pieczenia lub suchą fasolą.
- Piec przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec przez kolejnych 10 minut.
- Zdjąć obciążony papier i piec jeszcze przez 3−4 minuty, aż ciasto stanie się suche w dotyku.
- Posypać 125 g cheddara i rozłożyć na serze cząstki kalafiora.
- Ubić jajka, żółtko i śmietanę w misce, dodać sól oraz pieprz i ostrożnie polać kalafior mieszanką.
- Posypać pozostałym serem i liśćmi szałwii i piec przez 50 minut, do ścięcia i zrumienienia.
- Ostudzić lekko i podawać pokrojone na kawałki.
Nasze
składniki
Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?
Dodaj zdjęcia
Komentarze 0