Nasze sprawdzone przepisy
Składniki:
- 1 opakowanie kalafiora Poltino
- 225 g startego wędzonego sera cheddar
- 2 duże, mocno ubite jajka
- 1 żółtko
- 250 ml śmietany do zup i sosów
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu
- 10 liści szałwii
Składniki ciasto orzechowe
- 90 g posiekanych orzechów włoskich
- 250 g pełnoziarnistej mąki pszennej
- 130 g posiekanego zimnego niesolonego masła
- 3 łyżki lodowatej wody
Sposób przygotowania:
Na początku należy przygotować ciasto na spód tart: mocno rozdrobnić orzechy w malakserze. Wsypać mąkę i w trybie pulsacyjnym wymieszać składniki. Dodać masło i zmiksować do otrzymania konsystencji zbrylonej bułki tartej. Przełożyć do dużej miski, dolać wody i ugnieść dłońmi jędrne ciasto. W razie potrzeby dodać nieco wody.
Uformować okrągły placek, owinąć folią i wstawić do lodówki na 30 minut.
Gotować kalafior na parze przez 6 minut lub do niemal całkowitej miękkości. Ostudzić na durszlaku.
Na oprószonej mąką powierzchni rozwałkować ciasto na prostokąt o wymiarach 45x17 cm i grubości 3 cm.
Delikatnie przenieść na nieprzywierającą formę do tarty o wymiarach 34×11,5 cm z wyjmowanym dnem i rozłożyć w niej. Przyciąć brzegi na wysokości górnej krawędzi formy. Wstawić do lodówki na 30 minut, aby ciasto stężało. Rozgrzać piekarnik do 200°C.
Położyć na cieście arkusz papieru do pieczenia, wysypać kulkami do pieczenia lub suchą fasolą. Piec przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec przez kolejnych 10 minut. Zdjąć obciążony papier i piec jeszcze przez 3−4 minuty, aż ciasto stanie się suche w dotyku. Posypać 125 g cheddara i rozłożyć na serze cząstki kalafiora.
Ubić jajka, żółtko i śmietanę w misce, dodać sól oraz pieprz i ostrożnie polać kalafior mieszanką. Posypać pozostałym serem i liśćmi szałwii i piec przez 50 minut, do ścięcia i zrumienienia. Ostudzić lekko i podawać pokrojone na kawałki.
Smacznego ?
Uformować okrągły placek, owinąć folią i wstawić do lodówki na 30 minut.
Gotować kalafior na parze przez 6 minut lub do niemal całkowitej miękkości. Ostudzić na durszlaku.
Na oprószonej mąką powierzchni rozwałkować ciasto na prostokąt o wymiarach 45x17 cm i grubości 3 cm.
Delikatnie przenieść na nieprzywierającą formę do tarty o wymiarach 34×11,5 cm z wyjmowanym dnem i rozłożyć w niej. Przyciąć brzegi na wysokości górnej krawędzi formy. Wstawić do lodówki na 30 minut, aby ciasto stężało. Rozgrzać piekarnik do 200°C.
Położyć na cieście arkusz papieru do pieczenia, wysypać kulkami do pieczenia lub suchą fasolą. Piec przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec przez kolejnych 10 minut. Zdjąć obciążony papier i piec jeszcze przez 3−4 minuty, aż ciasto stanie się suche w dotyku. Posypać 125 g cheddara i rozłożyć na serze cząstki kalafiora.
Ubić jajka, żółtko i śmietanę w misce, dodać sól oraz pieprz i ostrożnie polać kalafior mieszanką. Posypać pozostałym serem i liśćmi szałwii i piec przez 50 minut, do ścięcia i zrumienienia. Ostudzić lekko i podawać pokrojone na kawałki.
Smacznego ?
Nasze
składniki

Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?
Dodaj zdjęcia
Komentarze 0