Nasze sprawdzone przepisy
Składniki:
- Pół szklanki mleka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 30 gramów drożdży
- Pół szklanki cukru
- 1 szklanka puree z dyni Poltino
- 2 łyżki cynamonu
- Szczypta soli
- 3 łyżki oliwy
- 2 jabłka
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka cynamonu
- Pół łyżki imbiru
- Garść orzechów włoskich
Sposób przygotowania:
- Drożdże rozdrobnić w misce i zalać je mlekiem.
- Dodać cukier i pół szklanki mąki. Wymieszać.
- Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 10 minut.
- Dynie Poltino ugotować w osolonej wodzie, ostudzić i zblendować na puree. Potrzebujemy dokładnie 1 szklankę.
- Do zaczynu drożdżowego dodać mąkę i wyrobić ciasto. Następnie wrzucić puree z dyni, cynamon, oliwę i szczyptę soli.
- Wyrobić ciasto.
- Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia.
- Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce.
- Dodać cukier i przyprawy.
- Wymieszać.
- Na obsypany mąką blat wyłożyć ciasto i rozwałkować na okrąg.
- Na całą powierzchnię ciasta wyłożyć przygotowane jabłka.
- Zwinąć w rulon. Następnie rulon pokroić na kawałki o grubości około 5 cm.
- Gotowe zawijasy, wyłożyć do formy wysmarowane masłem i wysypanej bułką tartą.
- Ułożyć ciasno.
- Wierzch posypać drobno posiekanymi orzechami włoskimi.
- Piec w nagrzanym do 170 stopni piekarniku, przez około 40 minut.
Nasze
składniki

Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?
Dodaj zdjęcia
Komentarze 0