Nasze sprawdzone przepisy
Składniki:
- 100 gramów kaszy gryczanej
- 6 brukselek Poltino
- 50 gram jarmużu
- 6 różyczek brokułu Poltino
- pół szklanki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka drobno posiekanej mięty
- 1 łyżka soku z cytryny
- 250 gram piersi z kurczaka
- 35 gram orzechów nerkowca
- 35 gram pistacji
- 1 łyżka suszonej kolendry
- 1 łyżka kuminu
- 1 łyżka sezamu
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
Kaszę gryczaną ugotować do miękkości. Brukselkę rozmrozić, przekroić na połowę, jarmuż umyć. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek i podsmażyć brukselkę, jarmuż oraz brokuły.
Jogurt grecki wymieszać z miętą i sokiem z cytryny.
Kurczaka umyć i pokroić w paski. Każdy lekko posmarować oliwą z oliwek. Orzechy nerkowca, pistacje, kolendrę, kumin, sezam i sól utłuc w moździerzu. Następnie obtoczyć w przygotowanej panierce każdy kawałek kurczaka. Smażyć około 3 minuty na każdej stronie na rozgrzanej na patelni oliwie z oliwek.
Na talerz wyłożyć kaszę gryczaną, warzywa i sos z jogurtu. Na górę kaszy położyć usmażonego kurczaka.
Smacznego ?
Jogurt grecki wymieszać z miętą i sokiem z cytryny.
Kurczaka umyć i pokroić w paski. Każdy lekko posmarować oliwą z oliwek. Orzechy nerkowca, pistacje, kolendrę, kumin, sezam i sól utłuc w moździerzu. Następnie obtoczyć w przygotowanej panierce każdy kawałek kurczaka. Smażyć około 3 minuty na każdej stronie na rozgrzanej na patelni oliwie z oliwek.
Na talerz wyłożyć kaszę gryczaną, warzywa i sos z jogurtu. Na górę kaszy położyć usmażonego kurczaka.
Smacznego ?
Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?
Dodaj zdjęcia
Komentarze 0