Nasze sprawdzone przepisy
Składniki:
- półtora kilograma mięsa wołowego na gulasz
- 4 cebule
- 1 opakowanie włoszczyzny Poltino
- puszka krojonych pomidorów
- litr bulionu warzywnego
- 2 czerwone papryki
- 2 papryczki chili
- 2 puszki czerwonej fasoli
- pół pęczka szczypiorku
- szklanka kwaśnej śmietany
- sól, pieprz, chili
- olej rzepakowy
Sposób przygotowania:
- Mięso wypłukać, osuszyć i pokroić w kostkę, podobnie jak obrane cebule.
- Na patelni rozgrzewać 3-4 łyżki oleju i smażyć mięso, następnie dodać włoszczyznę i dusić razem przez 5 minut, po tym czasie przełożyć do garnka, doprawić chili i solą.
- Na tym samym oleju podsmażamy cebulę i dodajemy do wołowiny.
- Zalać bulionem, dodać pomidory z puszki i dusić około 2 godziny na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając, żeby mięso nie przywierało do dna garnka.
- Umyte papryki przekrawać na pół, usunąć pestki i pokroić w kostkę. Z papryczek chili pozbyć się pestek i drobno posiekać.
- Fasolę wyłożyć z puszek na sitko, by osączyć z zalewy. Umyty szczypiorek drobno pokroić.
- Pół godziny przed końcem duszenia dodać do gulaszu papryki, a 10 minut przed końcem fasolę, wymieszać.
- Przed podaniem na wierzch każdej porcji wyłożyć łyżkę kwaśnej śmietany i posypać szczypiorkiem.
Nasze
składniki
Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?
Dodaj zdjęcia
Komentarze 0