Nasze sprawdzone przepisy
Składniki:
- po 250 ml śmietanki kremówki i mleka 3,2 proc.
- 8 łyżek cukru
- 3 płaskie łyżeczki żelatyny
- 1 laska wanilii
- olej kokosowy do foremek
Składniki na sos:
- 30 dag malin Poltino
- 7 łyżek cukru
- opcjonalnie świeże owoce i listki melisy do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach ciepłej wody.
- Mleko i śmietankę wlać do niedużego rondla, podgrzać, dodać cukier oraz laskę wanilii i wyłuskane z niej ziarenka.
- Po ok. 5 minutach wyjąć laskę, dodać napęczniałą żelatynę, dokładnie wymieszać, wystudzić.
- Masę przelać do kokilek lub foremek silikonowych wysmarowanych olejem kokosowym.
- Odstawić do lodówki na ok. 1,5 godziny.
- Deser łatwo będzie przełożyć na talerzyk, jeśli naczynia zanurzysz na kilka chwil w ciepłej wodzie (uważać, by nie nalała się do środka).
- Maliny rozmrozić, przełożyć do rondla, dolać 50 ml wody, zagotować z cukrem, zmiksować.
- Można przelać przez gazę - sos będzie aksamitny.
- Ostudzonym polać przed podaniem panna cottę, obłożyć świeżymi owocami i listkami melisy.
Nasze
składniki

Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?
Dodaj zdjęcia
Komentarze 0