Pieczony Kalafior z Ziemniakami i Warzywami

Czas przygotowania: 10 min
Czas gotowania: 20 min
Czas całkowity: 30 min
Ilość porcji: 4
Kalorii: 210 na porcje kcal
Przepisy kulinarne
0

Składniki:

  • 400 g mrożonego kalafiora marki Poltino
  • 500 g ziemniaków (obranych i pokrojonych w kostkę)
  • 1 cebula (pokrojona w krążki)
  • 10 pomidorków koktajlowych (przekrojonych na pół)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • Sól i pieprz do smaku
  • Świeże szczypiorki lub cebulka dymka (do dekoracji)

Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie ziemniaków:
    Ugotuj pokrojone ziemniaki w osolonej wodzie przez około 10 minut, aż będą lekko miękkie, ale nie rozgotowane. Odcedź i odstaw na bok.

  • Przygotowanie kalafiora:
    Na dużej patelni lub woku rozgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek. Dodaj mrożony kalafior Poltino i smaż na średnim ogniu przez 5-7 minut, aż lekko się zrumieni.

  • Przygotowanie warzyw:
    Na drugiej patelni rozgrzej pozostałą oliwę i dodaj pokrojoną cebulę. Smaż cebulę przez 3-4 minuty, aż stanie się miękka i przezroczysta. Następnie dodaj pomidorki koktajlowe i smaż przez kolejne 2 minuty.

  • Łączenie składników:
    Dodaj podsmażony kalafior oraz ugotowane ziemniaki do patelni z cebulą i pomidorkami. Dopraw kurkumą, kminem rzymskim, papryką, solą i pieprzem. Wymieszaj wszystko razem i smaż na średnim ogniu przez 5-7 minut, aż smaki się połączą, a warzywa będą dobrze przyprawione.

  • Serwowanie:
    Przełóż gotowe danie do misek i posyp świeżo pokrojonym szczypiorkiem lub cebulką dymką. Podawaj na ciepło jako samodzielne danie lub dodatek.

Nasze
składniki

Brukselki - background

Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?

Dodaj zdjęcia
Przeciągnij i upuść tutaj zdjęcia lub kliknij aby wybrać.

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.
Brokuły - background Pomidory z bazylią - background Pomidor - background