Pikantna Pizza z Kalafiorem

Czas przygotowania: 10 min
Czas gotowania: 30 min
Czas całkowity: 40 min
Ilość porcji: 8
Przepisy kulinarne
0

Składniki:

  • 1 gotowe ciasto do pizzy lub spód do pizzy
  • 1 szklanka sosu marinara lub sosu do pizzy
  • 2 szklanki startego sera mozzarella
  • 1 opakowanie mrożonego kalafiora Poltino
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • Sól i pieprz do smaku
  • Świeża natka pietruszki, grubo posiekana (do dekoracji)
  • Ostry sos (opcjonalnie, do skropienia)

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowanie kalafiora:
    • Rozgrzej piekarnik do 220°C.
    • Rozłóż mrożony kalafior na blasze do pieczenia. Skrop oliwą z oliwek, posyp wędzoną papryką, solą i pieprzem.
    • Dokładnie wymieszaj, aby kalafior był równomiernie pokryty przyprawami, a następnie piecz w piekarniku przez 15-20 minut, aż kalafior będzie złocisty i lekko chrupiący.
  2. Przygotowanie spodu do pizzy:
    • Jeśli używasz gotowego ciasta do pizzy, rozwałkuj je na oprószonej mąką powierzchni do pożądanej grubości.
    • Przenieś ciasto na kamień do pieczenia pizzy lub blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  3. Złożenie pizzy:
    • Rozsmaruj równomiernie sos marinara lub sos do pizzy na spodzie ciasta.
    • Posyp obficie startą mozzarellą.
    • Rozłóż równomiernie upieczony kalafior na pizzy.
  4. Pieczenie pizzy:
    • Włóż pizzę do piekarnika i piecz przez 12-15 minut, aż ser się rozpuści i zacznie bąbelkować, a spód pizzy będzie złocisty i chrupiący.
  5. Dekoracja i podanie:
    • Wyjmij pizzę z piekarnika. Skrop ostrym sosem, jeśli lubisz pikantne potrawy.
    • Posyp świeżą posiekaną natką pietruszki, aby dodać koloru i smaku.
    • Pokrój pizzę i podawaj na gorąco.
Smacznego!
 

Nasze
składniki

Brukselki - background

Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?

Dodaj zdjęcia
Przeciągnij i upuść tutaj zdjęcia lub kliknij aby wybrać.

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.
Brokuły - background Pomidory z bazylią - background Pomidor - background