Pizza z jajkiem i brokułami


 

Czas przygotowania: 70 min
Czas gotowania: 15 min
Czas całkowity: 85 min
Ilość porcji: 8
Kalorii: W 1 porcji 331 kcal
Przepisy kulinarne
0

Składniki:

2 szklanki mąki
25 gramów świeżych drożdży
pół łyżki cukru
łyżka oliwy
1/3 łyżeczki soli
5 łyżek przecieru pomidorowego
1 szklanka brokułów Poltino
garść pomidorków koktajlowych
4 jajka
200 gramów parmezanu
oregano

Sposób przygotowania:

Drożdże rozpuścić wraz z cukrem i łyżką mąki w 1/4 szklanki ciepłej wody. Odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce. Brokuł ugotować na parze lub we wrzątku, a następnie przelać zimną wodą. 

Do miski przesiać mąkę, dodać drożdże, oliwę, sól, pół szklanki ciepłej wody i zagnieść miękkie, elastyczne ciasto. Przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na 30-60 minut. 

Ciasto wyjąć z miski, ponownie zagnieść i rozwałkować na cienki placek. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posmarować przecierem pomidorowym. Następnie posypać parmezanem oraz oregano i ułożyć pomidory oraz brokuły. Na koniec wbić jajka, uważając, by nie spłynęły z ciasta. Piec 15 minut w 200°C.

Smacznego

Nasze
składniki

Brukselki - background

Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?

Dodaj zdjęcia
Przeciągnij i upuść tutaj zdjęcia lub kliknij aby wybrać.

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.
Brokuły - background Pomidory z bazylią - background Pomidor - background