Nasze sprawdzone przepisy
Pizza z jajkiem i brokułami
Czas przygotowania: 70 min
Czas gotowania: 15 min
Czas całkowity: 85 min
Ilość porcji: 8
Kalorii: W 1 porcji 331 kcal
Poltino Przepisy kulinarne 130
0
Składniki:
2 szklanki mąki
25 gramów świeżych drożdży
pół łyżki cukru
łyżka oliwy
1/3 łyżeczki soli
5 łyżek przecieru pomidorowego
1 szklanka brokułów Poltino
garść pomidorków koktajlowych
4 jajka
200 gramów parmezanu
oregano
25 gramów świeżych drożdży
pół łyżki cukru
łyżka oliwy
1/3 łyżeczki soli
5 łyżek przecieru pomidorowego
1 szklanka brokułów Poltino
garść pomidorków koktajlowych
4 jajka
200 gramów parmezanu
oregano
Sposób przygotowania:
Drożdże rozpuścić wraz z cukrem i łyżką mąki w 1/4 szklanki ciepłej wody. Odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce. Brokuł ugotować na parze lub we wrzątku, a następnie przelać zimną wodą.
Do miski przesiać mąkę, dodać drożdże, oliwę, sól, pół szklanki ciepłej wody i zagnieść miękkie, elastyczne ciasto. Przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na 30-60 minut.
Ciasto wyjąć z miski, ponownie zagnieść i rozwałkować na cienki placek. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posmarować przecierem pomidorowym. Następnie posypać parmezanem oraz oregano i ułożyć pomidory oraz brokuły. Na koniec wbić jajka, uważając, by nie spłynęły z ciasta. Piec 15 minut w 200°C.
Nasze
składniki

Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?
Dodaj zdjęcia
Komentarze 0