Pizza z jajkiem i brokułami


 

Czas przygotowania: 70 min
Czas gotowania: 15 min
Czas całkowity: 85 min
Ilość porcji: 8
Kalorii: W 1 porcji 331 kcal
Przepisy kulinarne
0

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 25 gramów świeżych drożdży
  • pół łyżki cukru
  • łyżka oliwy
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 5 łyżek przecieru pomidorowego
  • 1 szklanka brokułów Poltino
  • garść pomidorków koktajlowych
  • 4 jajka
  • 200 gramów parmezanu
  • oregano

Sposób przygotowania:

Drożdże rozpuścić wraz z cukrem i łyżką mąki w 1/4 szklanki ciepłej wody. Odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce. Brokuł ugotować na parze lub we wrzątku, a następnie przelać zimną wodą. 

Do miski przesiać mąkę, dodać drożdże, oliwę, sól, pół szklanki ciepłej wody i zagnieść miękkie, elastyczne ciasto. Przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na 30-60 minut. 

Ciasto wyjąć z miski, ponownie zagnieść i rozwałkować na cienki placek. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posmarować przecierem pomidorowym. Następnie posypać parmezanem oraz oregano i ułożyć pomidory oraz brokuły. Na koniec wbić jajka, uważając, by nie spłynęły z ciasta. Piec 15 minut w 200°C.

Smacznego

Nasze
składniki

Brukselki - background

Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?

Dodaj zdjęcia
Przeciągnij i upuść tutaj zdjęcia lub kliknij aby wybrać.

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.
Brokuły - background Pomidory z bazylią - background Pomidor - background