Nasze sprawdzone przepisy
Pizza z jajkiem i brokułami
Czas przygotowania: 70 min
Czas gotowania: 15 min
Czas całkowity: 85 min
Ilość porcji: 8
Kalorii: W 1 porcji 331 kcal
Poltino Przepisy kulinarne 724
0
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 25 gramów świeżych drożdży
- pół łyżki cukru
- łyżka oliwy
- 1/3 łyżeczki soli
- 5 łyżek przecieru pomidorowego
- 1 szklanka brokułów Poltino
- garść pomidorków koktajlowych
- 4 jajka
- 200 gramów parmezanu
- oregano
Sposób przygotowania:
- Drożdże rozpuścić wraz z cukrem i łyżką mąki w 1/4 szklanki ciepłej wody.
- Odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce.
- Brokuł ugotować na parze lub we wrzątku, a następnie przelać zimną wodą.
- Do miski przesiać mąkę, dodać drożdże, oliwę, sól, pół szklanki ciepłej wody i zagnieść miękkie, elastyczne ciasto.
- Przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na 30-60 minut.
- Ciasto wyjąć z miski, ponownie zagnieść i rozwałkować na cienki placek.
- Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posmarować przecierem pomidorowym.
- Następnie posypać parmezanem oraz oregano i ułożyć pomidory oraz brokuły.
- Na koniec wbić jajka, uważając, by nie spłynęły z ciasta.
- Piec 15 minut w 200°C.
Nasze
składniki
Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?
Dodaj zdjęcia
Komentarze 0