Nasze sprawdzone przepisy
Składniki:
- 1 polędwiczka wieprzowa - około 700 - 800 gramów
- 1 gotowe ciasto francuskie
- 2 opakowania pieczarek Poltino
- 1 cebula
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 łyżka zwykłego masła
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżeczki tymianku suszonego
- 2 łyżeczki mielonej suszonej wędzonej papryki
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 żółtko jajka
- Sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Polędwiczkę umyć pod zimną, bieżącą wodą.
- Wytrzeć ręcznikiem papierowym i obsypać solą, pieprzem oraz granulowanym czosnkiem, mieloną wędzoną papryką z każdej stronie.
- Tak przygotowaną zostawić na około 3 godziny w temperaturze pokojowej.
- Cebulę pokroić w drobniutką kostkę i przesmażyć ją na maśle klarowanym, następnie dodać pieczarki.
- Całość smażyć, co jakiś czas mieszając, aż odparuje sok z pieczarek.
- Doprawić solą, pieprzem oraz tymiankiem i smażyć jeszcze przez 2 minuty.
- Przełożyć całość do miski,
- zblendować
- lekko i pozostawić do przestygnięcia.
- Polędwiczkę obsmażyć dokładnie na rozgrzanym oleju, z każdej strony przez około 2 minuty.
- Następnie odłożyć na bok, aby przestygła.
- Płat ciasta francuskiego rozłożyć na blacie i na połowę wyłożyć przestudzone pieczarki z cebulą.
- Rozłożyć je w taki sposób, aby na brzegach ciasta zostało ok. 1,5 cm bez farszu.
- Na pieczarki wyłożyć polędwiczkę i zawinąć ciasto w rulon. Mocno skleić boki. Można lekko docisnąć widelcem.
- Całość wysmarować roztrzepany żółtkiem.
- Włożyć do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i piec przez około 35 minut.
Smacznego
Nasze
składniki
Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?
Dodaj zdjęcia
Komentarze 0