Polędwiczki wieprzowe zapiekane w cieście francuskim z pieczarkami

Przepisy kulinarne
0

Składniki:

  • 1 polędwiczka wieprzowa - około 700 - 800 gramów
  • 1 gotowe ciasto francuskie
  • 2 opakowania pieczarek Poltino
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżka zwykłego masła
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżeczki tymianku suszonego
  • 2 łyżeczki mielonej suszonej wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 żółtko jajka
  • Sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  • Polędwiczkę umyć pod zimną, bieżącą wodą.
  • Wytrzeć ręcznikiem papierowym i obsypać solą, pieprzem oraz granulowanym czosnkiem, mieloną wędzoną papryką z każdej stronie.
  • Tak przygotowaną zostawić na około 3 godziny w temperaturze pokojowej.
  •   Cebulę pokroić w drobniutką kostkę i przesmażyć ją na maśle klarowanym, następnie dodać pieczarki.
  • Całość smażyć, co jakiś czas mieszając, aż odparuje sok z pieczarek.
  • Doprawić solą, pieprzem oraz tymiankiem i smażyć jeszcze przez 2 minuty.
  • Przełożyć całość do miski,
  • zblendować
  • lekko i pozostawić do przestygnięcia.
  • Polędwiczkę obsmażyć dokładnie na rozgrzanym oleju, z każdej strony przez około 2 minuty.
  • Następnie odłożyć na bok, aby przestygła.
  • Płat ciasta francuskiego rozłożyć na blacie i na połowę wyłożyć przestudzone pieczarki z cebulą.
  • Rozłożyć je w taki sposób, aby na brzegach ciasta zostało ok. 1,5 cm bez farszu.
  • Na pieczarki wyłożyć polędwiczkę i zawinąć ciasto w rulon. Mocno skleić boki. Można lekko docisnąć widelcem.
  • Całość wysmarować roztrzepany żółtkiem.
  •   Włożyć do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i piec przez około 35 minut. 

Smacznego

 

Nasze
składniki

Brukselki - background

Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?

Dodaj zdjęcia
Przeciągnij i upuść tutaj zdjęcia lub kliknij aby wybrać.

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.
Brokuły - background Pomidory z bazylią - background Pomidor - background