Puree z Zielonego Groszku z Miętą

Czas przygotowania: 5 min
Czas gotowania: 7 min
Czas całkowity: 12 min
Ilość porcji: 4
Kalorii: 178 na porcję kcal
Przepisy kulinarne
0

Składniki:

  • 400 g groszku zielonego marki Poltino 
  • 2 łyżki masła
  • 1 ząbek czosnku (drobno posiekany)
  • Kilka świeżych liści mięty
  • Sok z połowy cytryny
  • Sól i pieprz do smaku
  • 50 ml śmietany 30% (opcjonalnie, dla bardziej kremowej konsystencji)

Sposób przygotowania:

  • Gotowanie groszku:
    Groszek Poltino wrzuć do wrzącej, osolonej wody i gotuj przez 5 minut, aż stanie się miękki, ale zachowa intensywnie zielony kolor. Odcedź.

  • Przygotowanie puree:
    W garnku roztop masło i podsmaż na nim posiekany czosnek przez około 1-2 minuty. Dodaj ugotowany groszek i smaż przez kolejną minutę, mieszając.

  • Blendowanie:
    Przełóż groszek do blendera, dodaj kilka liści mięty, sok z cytryny, sól i pieprz. Blenduj do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeśli chcesz uzyskać bardziej kremowe puree, dodaj śmietanę i zmiksuj ponownie.

  • Serwowanie:
    Puree przełóż do miseczki i udekoruj świeżymi listkami mięty. Można podawać jako dodatek do dań głównych lub jako przystawkę.

Nasze
składniki

Brukselki - background

Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?

Dodaj zdjęcia
Przeciągnij i upuść tutaj zdjęcia lub kliknij aby wybrać.

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.
Brokuły - background Pomidory z bazylią - background Pomidor - background