Nasze sprawdzone przepisy
Składniki:
- 300 gramów mąki pszennej
- 150 gramów cukru
- 10 gramów cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 300 gramów jogurtu naturalnego
- 10 ml soku z limonki
- 2 jajka
- 4 łyżki masła
- 300 gramów malin Poltino
Sposób przygotowania:
- Masło należy roztopić w rondelku i odstawić do lekkiego przestygnięcia.
- Do miski wsypać mąkę, cukier, cukier waniliowy oraz sodę i proszek do pieczenia.
- Całość wymieszać.
- Jogurt wymieszać z sokiem z limonki.
- Do oddzielnej miski wbić jajka i ubić je przez 2 minuty mikserem.
- Następnie dodać jogurt.
- Wszystko zmiksować na jednolitą masę, stopniowo dodając mąkę z dodatkami.
- Miksować, aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję.
- Formę keksówkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
- Wlej połowę ciasta i wsyp maliny, a następnie zalej je pozostałą częścią ciasta.
- Piec w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez około 45 minut.
Nasze
składniki
Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?
Dodaj zdjęcia
Komentarze 0