Nasze sprawdzone przepisy
Składniki:
- 2 łyżki masła
- 100 gramów mąki
- 1 łyżeczka śmietany
- 1 jajko
- Szczypta sól
- Masło
Składniki na farsz:
- 1 opakowanie fasolki szparagowej zielonej Poltino
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 4 łyżki startego parmezanu
- 2 jajka
- bazylia
- sól i pieprz
- ząbek czosnku
- olej
Sposób przygotowania:
- Ze składników ciasto zagnieść delikatne i gładkie ciasto.
- Zawinąć je w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.
- Czosnek przecisnąć przez praskę i podsmażyć na oleju.
- Dodać fasolkę. Smażyć bez przykrycia około 15 minut.
- Blaszkę o średnicy 16 cm wysmarować masłem, rozłożyć rozwałkowane ciasto i nakłuć je w kilku miejscach widelcem.
- Podpiec w piekarniku nagrzanym przez 15 minut w temperaturze 70°C.
- W tym czasie jogurt ubić mikserem z jajkami, doprawić szczyptą soli, pieprzem i bazylią.
- Dodać fasolkę oraz starty parmezan.
- Na podpieczony spód wylać masę i wstawić jeszcze raz do piekarnika.
- Zapiekać przez 30 minut w temperaturze 70°C.
- Przed podaniem posypać szczypiorkiem, świeżymi listkami bazylii lub koperkiem.
Smacznego
Nasze
składniki
Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?
Dodaj zdjęcia
Komentarze 0