Nasze sprawdzone przepisy
Składniki:
Ciasto:
- 800 gramów mąki pszennej
- 300 ml ciepłej wody
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- Szczypta soli
- Nadzienie:
- 1 opakowanie szpinaku Poltino
- 2 cebule szalotki
- 2 ząbki czosnku
- Szczypta gałki muszkatołowej
- 200 gramów sera ricotta
- 100 gramów parmezanu
- Oliwa z oliwek
- Sól
- Pieprz
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Nadzienie:
Smacznego :)
- Mąkę połącz z wodą, oliwą z oliwek i solą.
- Delikatnie wyrób ciasto. Musi być elastyczne.
- Następnie podziel je na kilka części, uformuj kule i zawiń w folię spożywczą.
- Odłóż na bok na godzinę.
Nadzienie:
- Na patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy z oliwek.
- Następnie podsmaż na niej drobno posiekaną szalotkę i czosnek.
- Wrzuć szpinak i smaż całość około 8 minut.
- Po tym czasie zdejmij z ognia.
- Dopraw gałką muszkatołową, sola i pieprzem.
- Dodaj rozdrobniony ser ricotta i tarty parmezan.
- Wymieszaj.
- Ciasto na pierogi rozwałkuj na stolnicy.
- Nożem o karbowanych bokach wycinaj kwadraty.
- Na środek każdego kwadratu wykładaj nadzienie.
- Przykryj drugim kwadratem i zlep pierożki.
- Gotuj w osolonej wodzie do momentu wypłynięcia pierożków na wierzch.
Smacznego :)
Nasze
składniki
Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?
Dodaj zdjęcia
Komentarze 0