Ravioli ze szpinakiem

Przepisy kulinarne
0

Składniki:

Ciasto:
  • 800 gramów mąki pszennej
  • 300 ml ciepłej wody
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • Szczypta soli
  • Nadzienie:
  • 1 opakowanie szpinaku Poltino
  • 2 cebule szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • Szczypta gałki muszkatołowej
  • 200 gramów sera ricotta
  • 100 gramów parmezanu
  • Oliwa z oliwek
  • Sól
  • Pieprz

Sposób przygotowania:

Ciasto:
  • Mąkę połącz z wodą, oliwą z oliwek i solą.
  • Delikatnie wyrób ciasto. Musi być elastyczne.
  • Następnie podziel je na kilka części, uformuj kule i zawiń w folię spożywczą.
  • Odłóż na bok na godzinę.

Nadzienie:
  • Na patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy z oliwek.
  • Następnie podsmaż na niej drobno posiekaną szalotkę i czosnek.
  • Wrzuć szpinak i smaż całość około 8 minut.
  • Po tym czasie zdejmij z ognia.
  • Dopraw gałką muszkatołową, sola i pieprzem.
  • Dodaj rozdrobniony ser ricotta i tarty parmezan.
  • Wymieszaj.
  • Ciasto na pierogi rozwałkuj na stolnicy.
  • Nożem o karbowanych bokach wycinaj kwadraty.
  • Na środek każdego kwadratu wykładaj nadzienie.
  • Przykryj drugim kwadratem i zlep pierożki.
  • Gotuj w osolonej wodzie do momentu wypłynięcia pierożków na wierzch.

Smacznego :)

Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?

Dodaj zdjęcia
Przeciągnij i upuść tutaj zdjęcia lub kliknij aby wybrać.

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.
Brokuły - background Pomidory z bazylią - background Pomidor - background