Ribollita - przepyszna toskańska zupa

Przepisy kulinarne
0

Składniki:

  • 1 puszka fasoli białej
  • 1 opakowanie kalafiora Poltino
  • 1 marchewka
  • 2 ziemniaki
  • 1 pietruszka
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • Pół szklanki rozdrobnionego szpinaku Poltino
  • 1 puszka pomidorów
  • Pół szklanki białego wina wytrawnego
  • 1 łyżka suszonego rozmarynu
  • Tarty ser peccorino
  • Czerstwy chleb
  • 1 cebula
  • Sól i pieprz
  • 2 l bulionu warzywnego
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

  • Kalafior i szpinak odstawiamy do rozmrożenia.
  • Następnie wszystkie warzywa obieramy i kroimy w bardzo drobną kostkę.
  • Na patelni rozgrzewamy dosłownie łyżkę oliwy z oliwek i wrzucamy cebulę.
  • Delikatnie ją szklimy.
  • Dodajemy czosnek i razem podsmażamy.
  • Na koniec dajemy łyżkę masła i wrzucamy resztę warzyw.
  • Doprawiamy solą, pieprzem oraz rozmarynem.
  • Całość smażymy przez około 12 minut, co jakiś czas mieszając.
  • Fasole odsączamy z zalewy i rozdrabniamy na papkę.
  • Do garnka wsypać podsmażone warzywa, dodać fasolę i około 2 l bulionu warzywnego oraz wino.
  • Mieszamy i gotujemy przez 20 minut pod przykryciem.
  • Po tym czasie dodajemy pomidory oraz szpinak.
  • Mieszamy i gotujemy jeszcze 8 minut.
  • Przed podaniem zupy posypujemy ją serem peccorino.

Smacznego

Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?

Dodaj zdjęcia
Przeciągnij i upuść tutaj zdjęcia lub kliknij aby wybrać.

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.
Brokuły - background Pomidory z bazylią - background Pomidor - background