Nasze sprawdzone przepisy
Składniki:
- 1 puszka fasoli białej
- 1 opakowanie kalafiora Poltino
- 1 marchewka
- 2 ziemniaki
- 1 pietruszka
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane
- Pół szklanki rozdrobnionego szpinaku Poltino
- 1 puszka pomidorów
- Pół szklanki białego wina wytrawnego
- 1 łyżka suszonego rozmarynu
- Tarty ser peccorino
- Czerstwy chleb
- 1 cebula
- Sól i pieprz
- 2 l bulionu warzywnego
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
- Kalafior i szpinak odstawiamy do rozmrożenia.
- Następnie wszystkie warzywa obieramy i kroimy w bardzo drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzewamy dosłownie łyżkę oliwy z oliwek i wrzucamy cebulę.
- Delikatnie ją szklimy.
- Dodajemy czosnek i razem podsmażamy.
- Na koniec dajemy łyżkę masła i wrzucamy resztę warzyw.
- Doprawiamy solą, pieprzem oraz rozmarynem.
- Całość smażymy przez około 12 minut, co jakiś czas mieszając.
- Fasole odsączamy z zalewy i rozdrabniamy na papkę.
- Do garnka wsypać podsmażone warzywa, dodać fasolę i około 2 l bulionu warzywnego oraz wino.
- Mieszamy i gotujemy przez 20 minut pod przykryciem.
- Po tym czasie dodajemy pomidory oraz szpinak.
- Mieszamy i gotujemy jeszcze 8 minut.
- Przed podaniem zupy posypujemy ją serem peccorino.
Smacznego
Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?
Dodaj zdjęcia
Komentarze 0