Nasze sprawdzone przepisy
Składniki:
- 100 gramów brokułów Poltino
- 100 gramów bobu Poltino
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 6 łyżek masła
- 700 ml bulionu warzywnego
- 40 ml białego wina
- 30 gramów tartego parmezanu
- Sól morska
- Pieprz
- 1 łyżka oliwy extra vergine
Sposób przygotowania:
- Brokuły i bób ugotować al dente i odstawić do ostudzenia.
- Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła i zeszklić na nim drobno posiekaną cebulę, starta na tarce obraną marchewkę i czosnek.
- W oddzielnym garnku roztopić resztę masła.
- Dodać ryż i smażyć na małym ogniu przez około 1 minutę, cały czas mieszając.
- Wlać wino i całkowicie odparować. Następnie stopniowo dodawać gorący bulion. Należy cały czas mieszać. Mniej więcej około ½ szklanki i czekać, aż ryż wchłonie bulion wtedy dodawać kolejna porcję.
- Po 10 minutach dodać cebulę z marchewką i czosnkiem oraz bób i brokuły.
- Wymieszać.
- Dalej dodawać bulion.
- Gdy ryż będzie kremowy i wchłonie większość bulionu dodać łyżkę oliwy, doprawić solą i pieprzem oraz wrzucić parmezan.
- Wymieszać i gotowe.
Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?
Dodaj zdjęcia
Komentarze 0