Risotto z brokułami i bobem

Przepisy kulinarne
0

Składniki:

  • 100 gramów brokułów Poltino
  • 100 gramów bobu Poltino
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 6 łyżek masła
  • 700 ml bulionu warzywnego
  • 40 ml białego wina
  • 30 gramów tartego parmezanu
  • Sól morska
  • Pieprz
  • 1 łyżka oliwy extra vergine

Sposób przygotowania:

Brokuły i bób ugotować al dente i odstawić do ostudzenia.

Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła i zeszklić na nim drobno posiekaną cebulę, starta na tarce obraną marchewkę i czosnek.

W oddzielnym garnku roztopić resztę masła. Dodać ryż i smażyć na małym ogniu przez około 1 minutę, cały czas mieszając. Wlać wino i całkowicie odparować. Następnie stopniowo dodawać gorący bulion. Należy cały czas mieszać. Mniej więcej około ½ szklanki i czekać, aż ryż wchłonie bulion wtedy dodawać kolejna porcję. Po 10 minutach dodać cebulę z marchewką i czosnkiem oraz bób i brokuły. Wymieszać. Dalej dodawać bulion. Gdy ryż będzie kremowy i wchłonie większość bulionu dodać łyżkę oliwy, doprawić solą i pieprzem oraz wrzucić parmezan. Wymieszać i gotowe.

Smacznego :)
 

Nasze
składniki

Brukselki - background

Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?

Dodaj zdjęcia
Przeciągnij i upuść tutaj zdjęcia lub kliknij aby wybrać.

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.
Brokuły - background Pomidory z bazylią - background Pomidor - background