Nasze sprawdzone przepisy
Składniki:
Ciasto:
4 jajka
100 gramów drobnego cukru
100 gramów mąki
¾ łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki kakao
500 gramów gorzkiej czekolady
20 gramów cukru waniliowego
Nadzienie:
250 gramów serka mascarpone
50 ml śmietany 18%
2 łyżki cukru pudru
Półtorej szklanki malin Poltino
4 jajka
100 gramów drobnego cukru
100 gramów mąki
¾ łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki kakao
500 gramów gorzkiej czekolady
20 gramów cukru waniliowego
Nadzienie:
250 gramów serka mascarpone
50 ml śmietany 18%
2 łyżki cukru pudru
Półtorej szklanki malin Poltino
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Białka oddziel od żółtek. Następnie ubija białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania zacznij dodawać cukier i ubijaj dalej. Gdy cukier połączy się z białkami, stopniowo dodawaj żółtka.
W oddzielnej misce wymieszaj ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, kakao oraz startą na tarce o drobnych oczkach gorzką czekoladę. Tak przygotowane składnik wymieszać delikatnie z ubita z białek masą.
Masę przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 30X35. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 15 minut.
Zaraz po upieczeniu przełożyć ciasto na wysypaną cukrem waniliowym bawełnianą ściereczkę. Wykładamy papierem do pieczenia do góry. Następnie zdejmujemy papier i zwijamy roladę ze ściereczką, wzdłuż dłuższego boku. Odstawić do ostudzenia.
Nadzienie:
Gdy rolada stygnie, zabieramy się do przygotowania nadzienia. W misce zmiksować ze sobą mascarpone, śmietanę i cukier puder.
Ostudzoną roladę, rozwijamy i usuwamy ściereczkę. Szybko wykładamy nadzienie i posypujemy szybko malinami. Zawijamy roladę. Wkładamy na noc do lodówki.
Smacznego :)
Białka oddziel od żółtek. Następnie ubija białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania zacznij dodawać cukier i ubijaj dalej. Gdy cukier połączy się z białkami, stopniowo dodawaj żółtka.
W oddzielnej misce wymieszaj ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, kakao oraz startą na tarce o drobnych oczkach gorzką czekoladę. Tak przygotowane składnik wymieszać delikatnie z ubita z białek masą.
Masę przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 30X35. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 15 minut.
Zaraz po upieczeniu przełożyć ciasto na wysypaną cukrem waniliowym bawełnianą ściereczkę. Wykładamy papierem do pieczenia do góry. Następnie zdejmujemy papier i zwijamy roladę ze ściereczką, wzdłuż dłuższego boku. Odstawić do ostudzenia.
Nadzienie:
Gdy rolada stygnie, zabieramy się do przygotowania nadzienia. W misce zmiksować ze sobą mascarpone, śmietanę i cukier puder.
Ostudzoną roladę, rozwijamy i usuwamy ściereczkę. Szybko wykładamy nadzienie i posypujemy szybko malinami. Zawijamy roladę. Wkładamy na noc do lodówki.
Smacznego :)
Nasze
składniki

Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?
Dodaj zdjęcia
Komentarze 0