Nasze sprawdzone przepisy
Składniki:
Ciasto:
- 4 jajka
- 100 gramów drobnego cukru
- 100 gramów mąki
- ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki kakao
- 500 gramów gorzkiej czekolady
- 20 gramów cukru waniliowego
- 250 gramów serka mascarpone
- 50 ml śmietany 18%
- 2 łyżki cukru pudru
- Półtorej szklanki malin Poltino
Sposób przygotowania:
Ciasto:
- Białka oddziel od żółtek. Następnie ubija białka na sztywną pianę.
- Pod koniec ubijania zacznij dodawać cukier i ubijaj dalej. Gdy cukier połączy się z białkami, stopniowo dodawaj żółtka.
- W oddzielnej misce wymieszaj ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, kakao oraz startą na tarce o drobnych oczkach gorzką czekoladę.
- Tak przygotowane składnik wymieszać delikatnie z ubita z białek masą.
- Masę przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 30x35.
- Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 15 minut.
- Zaraz po upieczeniu przełożyć ciasto na wysypaną cukrem waniliowym bawełnianą ściereczkę.
- Wykładamy papierem do pieczenia do góry.Następnie zdejmujemy papier i zwijamy roladę ze ściereczką, wzdłuż dłuższego boku.
- Odstawić do ostudzenia.
- Gdy rolada stygnie, zabieramy się do przygotowania nadzienia.
- W misce zmiksować ze sobą mascarpone, śmietanę i cukier puder.
- Ostudzoną roladę, rozwijamy i usuwamy ściereczkę. Szybko wykładamy nadzienie i posypujemy szybko malinami.
- Zawijamy roladę.
- Wkładamy na noc do lodówki.
Nasze
składniki
Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?
Dodaj zdjęcia
Komentarze 0