Rolada czekoladowa z malinami

Przepisy kulinarne
0

Składniki:

Ciasto:
  • 4 jajka
  • 100 gramów drobnego cukru
  • 100 gramów mąki
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki kakao
  • 500 gramów gorzkiej czekolady
  • 20 gramów cukru waniliowego
Nadzienie:
  • 250 gramów serka mascarpone
  • 50 ml śmietany 18%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Półtorej szklanki malin Poltino

Sposób przygotowania:

Ciasto:
  • Białka oddziel od żółtek. Następnie ubija białka na sztywną pianę.
  • Pod koniec ubijania zacznij dodawać cukier i ubijaj dalej. Gdy cukier połączy się z białkami, stopniowo dodawaj żółtka.
  • W oddzielnej misce wymieszaj ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, kakao oraz startą na tarce o drobnych oczkach gorzką czekoladę.
  • Tak przygotowane składnik wymieszać delikatnie z ubita z białek masą.
  • Masę przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 30x35.
  • Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 15 minut.
  • Zaraz po upieczeniu przełożyć ciasto na wysypaną cukrem waniliowym bawełnianą ściereczkę.
  • Wykładamy papierem do pieczenia do góry.Następnie zdejmujemy papier i zwijamy roladę ze ściereczką, wzdłuż dłuższego boku.
  • Odstawić do ostudzenia.
Nadzienie:
  • Gdy rolada stygnie, zabieramy się do przygotowania nadzienia.
  • W misce zmiksować ze sobą mascarpone, śmietanę i cukier puder.
  • Ostudzoną roladę, rozwijamy i usuwamy ściereczkę. Szybko wykładamy nadzienie i posypujemy szybko malinami.
  • Zawijamy roladę.
  • Wkładamy na noc do lodówki.
Smacznego :)

Nasze
składniki

Brukselki - background

Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?

Dodaj zdjęcia
Przeciągnij i upuść tutaj zdjęcia lub kliknij aby wybrać.

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.
Brokuły - background Pomidory z bazylią - background Pomidor - background