Roladki z Kurczaka ze Szpinakiem i Mozzarellą

Czas przygotowania: 15 min
Czas gotowania: 25 min
Czas całkowity: 40 min
Ilość porcji: 4
Kalorii: 422 na porcję kcal
Przepisy kulinarne
0

Składniki:

  • 4 piersi z kurczaka (rozbite na cienkie filety)
  • 200 g szpinaku liście krojone Poltino (rozmrożonego)
  • 150 g sera mozzarella (starty)
  • 1 ząbek czosnku (posiekany)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 100 g sera feta (opcjonalnie)
  • Sól i pieprz do smaku
  • Świeże zioła (np. natka pietruszki lub bazylia)
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka suszonego oregano

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowanie szpinaku:
    Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż posiekany czosnek, aż lekko się zarumieni. Dodaj rozmrożony szpinak Poltino i podsmażaj przez 3-4 minuty, aż woda odparuje. Dopraw solą, pieprzem i oregano. Odstaw do przestygnięcia.

  2. Przygotowanie roladek:
    Rozbite filety z kurczaka dopraw solą i pieprzem. Na każdy filet nałóż porcję przygotowanego szpinaku i posyp serem feta (opcjonalnie) oraz startą mozzarellą.

  3. Zwijanie:
    Delikatnie zwiń filety w roladki, zabezpiecz wykałaczkami, aby się nie rozwijały.

  4. Smażenie:
    Na patelni rozgrzej masło i podsmaż roladki z każdej strony, aż będą złociste. Możesz je również wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 20-25 minut, aby dopiec w środku.

  5. Serwowanie:
    Po upieczeniu wyjmij wykałaczki, posyp roladki świeżymi ziołami i podawaj. Możesz je serwować z lekką sałatką lub ulubionym dodatkiem, np. ryżem lub ziemniakami.

Smacznego!

Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?

Dodaj zdjęcia
Przeciągnij i upuść tutaj zdjęcia lub kliknij aby wybrać.

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.
Brokuły - background Pomidory z bazylią - background Pomidor - background