Nasze sprawdzone przepisy
Roladki z Kurczaka ze Szpinakiem i Mozzarellą
Składniki:
- 4 piersi z kurczaka (rozbite na cienkie filety)
- 200 g szpinaku liście krojone Poltino (rozmrożonego)
- 150 g sera mozzarella (starty)
- 1 ząbek czosnku (posiekany)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 100 g sera feta (opcjonalnie)
- Sól i pieprz do smaku
- Świeże zioła (np. natka pietruszki lub bazylia)
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka suszonego oregano
Sposób przygotowania:
-
Przygotowanie szpinaku:
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż posiekany czosnek, aż lekko się zarumieni. Dodaj rozmrożony szpinak Poltino i podsmażaj przez 3-4 minuty, aż woda odparuje. Dopraw solą, pieprzem i oregano. Odstaw do przestygnięcia. -
Przygotowanie roladek:
Rozbite filety z kurczaka dopraw solą i pieprzem. Na każdy filet nałóż porcję przygotowanego szpinaku i posyp serem feta (opcjonalnie) oraz startą mozzarellą. -
Zwijanie:
Delikatnie zwiń filety w roladki, zabezpiecz wykałaczkami, aby się nie rozwijały. -
Smażenie:
Na patelni rozgrzej masło i podsmaż roladki z każdej strony, aż będą złociste. Możesz je również wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 20-25 minut, aby dopiec w środku. -
Serwowanie:
Po upieczeniu wyjmij wykałaczki, posyp roladki świeżymi ziołami i podawaj. Możesz je serwować z lekką sałatką lub ulubionym dodatkiem, np. ryżem lub ziemniakami.
Smacznego!
Nasze
składniki

Komentarze 0