Nasze sprawdzone przepisy
Ryż z kurczakiem i pieczarkami w kremowym sosie
Czas przygotowania: 15 min
Czas gotowania: 30 min
Czas całkowity: 45 min
Ilość porcji: 4
Kalorii: W 1 porcji 477 kcal
Poltino Przepisy kulinarne 669
0
Składniki:
- 1 opakowanie pieczarek Poltino
- 1 pierś z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 250 ml śmietany 12%
- 1 mała cebula
- 2 łyżki oleju
- 200 gramów ryżu
- 2 serki topione śmietankowe
- 50 gramów sera gorgonzola
- 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
Sposób przygotowania:
- Ryż ugotować na sypko według instrukcji producenta.
- Pierś z kurczaka umyć i pozbawić błon.
- Następnie pokroić w kostkę.
- Na patelni rozgrzać olej i wrzucić drobno posiekaną cebulę.
- Smażyć, aż ładnie się zeszkli.
- Następnie dodać czosnek przeciśnięty przez praskę oraz pieczarki.
- Smażyć około 3 minuty po czym dodać kurczaka i usmażyć go na złoty kolor.
- Wlać śmietanę, cały czas mieszając żeby się nie zwarzyła.
- Gdy ładnie się połączy do całości dodać serki topione oraz gorgonzolę.
- Smażyć do momentu, aż sery się nie roztopią.
- Tak przygotowany sos wyłożyć na wierzch ugotowanego ryżu.
- Posypać sowicie szczypiorkiem.
Nasze
składniki
Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?
Dodaj zdjęcia
Komentarze 0