Ryż z kurczakiem i pieczarkami w kremowym sosie

Czas przygotowania: 15 min
Czas gotowania: 30 min
Czas całkowity: 45 min
Ilość porcji: 4
Kalorii: W 1 porcji 477 kcal
Przepisy kulinarne
0

Składniki:

  • 1 opakowanie pieczarek Poltino
  • 1 pierś z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 ml śmietany 12%
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 200 gramów ryżu
  • 2 serki topione śmietankowe
  • 50 gramów sera gorgonzola
  • 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku

Sposób przygotowania:

  • Ryż ugotować na sypko według instrukcji producenta.
  • Pierś z kurczaka umyć i pozbawić błon.
  • Następnie pokroić w kostkę.
  • Na patelni rozgrzać olej i wrzucić drobno posiekaną cebulę.
  • Smażyć, aż ładnie się zeszkli.
  • Następnie dodać czosnek przeciśnięty przez praskę oraz pieczarki.
  • Smażyć około 3 minuty po czym dodać kurczaka i usmażyć go na złoty kolor. 
  • Wlać śmietanę, cały czas mieszając żeby się nie zwarzyła.
  • Gdy ładnie się połączy do całości dodać serki topione oraz gorgonzolę.
  • Smażyć do momentu, aż sery się nie roztopią.
  • Tak przygotowany sos wyłożyć na wierzch ugotowanego ryżu.
  • Posypać sowicie szczypiorkiem.
Smacznego
 

Nasze
składniki

Brukselki - background

Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?

Dodaj zdjęcia
Przeciągnij i upuść tutaj zdjęcia lub kliknij aby wybrać.

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.
Brokuły - background Pomidory z bazylią - background Pomidor - background