Nasze sprawdzone przepisy
Ryż z kurczakiem i pieczarkami w kremowym sosie
Czas przygotowania: 15 min
Czas gotowania: 30 min
Czas całkowity: 45 min
Ilość porcji: 4
Kalorii: W 1 porcji 477 kcal
Poltino Przepisy kulinarne 319
0
Składniki:
1 opakowanie pieczarek Poltino
1 pierś z kurczaka
2 ząbki czosnku
250 ml śmietany 12%
1 mała cebula
2 łyżki oleju
200 gramów ryżu
2 serki topione śmietankowe
50 gramów sera gorgonzola
2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
1 pierś z kurczaka
2 ząbki czosnku
250 ml śmietany 12%
1 mała cebula
2 łyżki oleju
200 gramów ryżu
2 serki topione śmietankowe
50 gramów sera gorgonzola
2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
Sposób przygotowania:
Ryż ugotować na sypko według instrukcji producenta.
Pierś z kurczaka umyć i pozbawić błon. Następnie pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać olej i wrzucić drobno posiekaną cebulę. Smażyć, aż ładnie się zeszkli. Następnie dodać czosnek przeciśnięty przez praskę oraz pieczarki. Smażyć około 3 minuty po czym dodać kurczaka i usmażyć go na złoty kolor. Wlać śmietanę, cały czas mieszając żeby się nie zwarzyła. Gdy ładnie się połączy do całości dodać serki topione oraz gorgonzolę. Smażyć do momentu, aż sery się nie roztopią. Tak przygotowany sos wyłożyć na wierzch ugotowanego ryżu. Posypać sowicie szczypiorkiem.
Smacznego
Pierś z kurczaka umyć i pozbawić błon. Następnie pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać olej i wrzucić drobno posiekaną cebulę. Smażyć, aż ładnie się zeszkli. Następnie dodać czosnek przeciśnięty przez praskę oraz pieczarki. Smażyć około 3 minuty po czym dodać kurczaka i usmażyć go na złoty kolor. Wlać śmietanę, cały czas mieszając żeby się nie zwarzyła. Gdy ładnie się połączy do całości dodać serki topione oraz gorgonzolę. Smażyć do momentu, aż sery się nie roztopią. Tak przygotowany sos wyłożyć na wierzch ugotowanego ryżu. Posypać sowicie szczypiorkiem.
Smacznego
Nasze
składniki

Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?
Dodaj zdjęcia
Komentarze 0