Sałatka z Kaszą Gryczaną, Zielonym Groszkiem i Fasolką Szparagową

Przepisy kulinarne
0

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy gryczanej, ugotowanej
  • Pół opakowania zielonego groszku Poltino
  • 1 opakowanie zielonej fasolki szparagowej Poltino
  • 1 czerwona cebula, pokrojona w plastry
  • 1 ogórek kiszony, pokrojony w plastry
  • Świeży koperek do dekoracji
Sos winegret:
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowanie składników
    Ugotuj kaszę gryczaną zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie ostudź. Zielony groszek Poltino oraz fasolkę szparagową Poltino ugotuj w lekko osolonej wodzie przez 3-4 minuty, aż będą miękkie, ale jędrne. Odcedź i ostudź.
  2. Przygotowanie sosu
    W małej miseczce połącz oliwę z oliwek, ocet jabłkowy lub sok z cytryny, musztardę, sól i pieprz. Wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
  3. Składanie sałatki
    W dużej misce połącz ugotowaną kaszę gryczaną, zielony groszek, fasolkę szparagową, plastry czerwonej cebuli oraz ogórka kiszonego. Polej sałatkę przygotowanym sosem i delikatnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.
  4. Podanie
    Przełóż sałatkę na talerz i udekoruj świeżym koperkiem. Sałatka smakuje najlepiej na zimno, jako samodzielne danie lub dodatek do obiadu.
Ta sałatka z kaszą gryczaną, zielonym groszkiem i fasolką szparagową Poltino to świetna propozycja na zdrowy, pożywny posiłek. Jest pełna błonnika, witamin i minerałów, a jednocześnie lekka i świeża – idealna na lunch lub kolację!
 

Nasze
składniki

Brukselki - background

Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?

Dodaj zdjęcia
Przeciągnij i upuść tutaj zdjęcia lub kliknij aby wybrać.

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.
Brokuły - background Pomidory z bazylią - background Pomidor - background