Nasze sprawdzone przepisy
Składniki:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 2,5 szklanki mleka
- 1,5 szklanki zielonego groszku Poltino
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- Sól
- Pieprz ziołowy
- Szczypta cynamonu
- Szczypta kurkumy
- 3 łyżki masła
Sposób przygotowania:
- Kaszę jaglaną należy przepłukać pod bieżącą, zimną wodą.
- W garnku zagotować 2,5 szklanki mleka.
- Kiedy będzie już gorące dorzucić kasze jaglaną i gotować około 15 minut.
- Po tym czasie zdjąć gazu i zostawić pod przykryciem na 5 minut.
- Gotową kaszę odcedzić, jeśli nie wchłonęła całego mleka.
- Cebulę i czosnek obrać i pokroić w drobną kosteczkę.
- Następnie wrzucić na roztopione na patelni masło.
- Smażyć na złoty kolor.
- Dodać groszek i dusić pod przykryciem około 5 minut, co jakiś czas mieszając.
- Na koniec dodać ugotowaną kaszę jaglaną i doprawić solą, pieprzem ziołowym oraz kurkumą.
- Całość wymieszać i dodać jeszcze jedną łyżkę masła.
Smacznego
Nasze
składniki
Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?
Dodaj zdjęcia
Komentarze 0