Nasze sprawdzone przepisy
Składniki:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 2,5 szklanki mleka
- 1,5 szklanki zielonego groszku Poltino
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- Sól
- Pieprz ziołowy
- Szczypta cynamonu
- Szczypta kurkumy
- 3 łyżki masła
Sposób przygotowania:
Kaszę jaglaną należy przepłukać pod bieżącą, zimną wodą.
W garnku zagotować 2,5 szklanki mleka. Kiedy będzie już gorące dorzucić kasze jaglaną i gotować około 15 minut. Po tym czasie zdjąć gazu i zostawić pod przykryciem na 5 minut. Gotową kaszę odcedzić, jeśli nie wchłonęła całego mleka.
Cebulę i czosnek obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Następnie wrzucić na roztopione na patelni masło. Smażyć na złoty kolor. Dodać groszek i dusić pod przykryciem około 5 minut, co jakiś czas mieszając.
Na koniec dodać ugotowaną kaszę jaglaną i doprawić solą, pieprzem ziołowym oraz kurkumą. Całość wymieszać i dodać jeszcze jedną łyżkę masła.
Smacznego
W garnku zagotować 2,5 szklanki mleka. Kiedy będzie już gorące dorzucić kasze jaglaną i gotować około 15 minut. Po tym czasie zdjąć gazu i zostawić pod przykryciem na 5 minut. Gotową kaszę odcedzić, jeśli nie wchłonęła całego mleka.
Cebulę i czosnek obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Następnie wrzucić na roztopione na patelni masło. Smażyć na złoty kolor. Dodać groszek i dusić pod przykryciem około 5 minut, co jakiś czas mieszając.
Na koniec dodać ugotowaną kaszę jaglaną i doprawić solą, pieprzem ziołowym oraz kurkumą. Całość wymieszać i dodać jeszcze jedną łyżkę masła.
Smacznego
Nasze
składniki

Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?
Dodaj zdjęcia
Komentarze 0