Nasze sprawdzone przepisy
Sernik z frużeliną truskawkową
Czas przygotowania: 25 min
Czas gotowania: 60 min
Czas całkowity: 85 min
Ilość porcji: 12
Poltino Przepisy kulinarne 268
0
Składniki:
- 1 kg sera twarogowego mielonego
- 3 paczki herbatników
- 250 gramów serka mascarpone
- 1 szklanka cukru
- 250 gramów masła
- 7 jajek
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- Aromat waniliowy
- 1 opakowanie truskawek Poltino
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżki wody
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
- Białka oddzielić od żółtek.
- Następnie ubić żółtka z cukrem.
- W rondelku rozpuścić masło i lekko ostudzić. Następnie dodać do masy z żółtek wraz z twarogiem, mascarpone, mąką ziemniaczaną oraz aromatem waniliowym. Całość wymieszać.
- Białka ubić na sztywna pianę i dodać do reszty masy delikatnie mieszając.
- Na blachę wyłożyć herbatnik, a na nie wylać masę serową. Piec około 60 minut w nagrzanym do 160 stopni piekarniku. Po tym czasie otworzyć piekarnik i pozwolić sernikowi się ostudzić razem z piekarnikiem.
- Truskawki wrzucić do rondelka i dodać cukier.
- Poczekać do zagotowania i dodać zmieszaną w 1 łyżce wody mąkę ziemniaczaną. Mieszając, gotować całość około 1 – 2 minuty.
- Następnie dodać rozpuszczoną w 2 łyżkach wody żelatynę. Wymieszać i ostudzić.
- Zimną frużeliną wyłożyć na ostudzony sernik i wstawić całość na noc do lodówki.
Nasze
składniki
Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?
Dodaj zdjęcia
Komentarze 0