Sernik z frużeliną truskawkową

Czas przygotowania: 25 min
Czas gotowania: 60 min
Czas całkowity: 85 min
Ilość porcji: 12
Przepisy kulinarne
0

Składniki:

  • 1 kg sera twarogowego mielonego
  • 3 paczki herbatników
  • 250 gramów serka mascarpone
  • 1 szklanka cukru
  • 250 gramów masła
  • 7 jajek
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Aromat waniliowy
  • 1 opakowanie truskawek Poltino
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

  • Białka oddzielić od żółtek.
  • Następnie ubić żółtka z cukrem.
  • W rondelku rozpuścić masło i lekko ostudzić. Następnie dodać do masy z żółtek wraz z twarogiem, mascarpone, mąką ziemniaczaną oraz aromatem waniliowym. Całość wymieszać.
  • Białka ubić na sztywna pianę i dodać do reszty masy delikatnie mieszając.
  • Na blachę wyłożyć herbatnik, a na nie wylać masę serową. Piec około 60 minut w nagrzanym do 160 stopni piekarniku. Po tym czasie otworzyć piekarnik i pozwolić sernikowi się ostudzić razem z piekarnikiem.
  • Truskawki wrzucić do rondelka i dodać cukier.
  • Poczekać do zagotowania i dodać zmieszaną w 1 łyżce wody mąkę ziemniaczaną. Mieszając, gotować całość około 1 – 2 minuty.
  • Następnie dodać rozpuszczoną w 2 łyżkach wody żelatynę. Wymieszać i ostudzić.
  • Zimną frużeliną wyłożyć na ostudzony sernik i wstawić całość na noc do lodówki.
Smacznego.
 

Nasze
składniki

Brukselki - background

Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?

Dodaj zdjęcia
Przeciągnij i upuść tutaj zdjęcia lub kliknij aby wybrać.

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.
Brokuły - background Pomidory z bazylią - background Pomidor - background