Nasze sprawdzone przepisy
Składniki:
- 1 opakowanie jagód Poltino
- 4 jaja
- 150 g miękkiego masła
- 245 g cukru
- 200 g twarogu sernikowego
- 100 g mąki pszennej
- 75 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
- Do mąki pszennej wsyp mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia wymieszaj.
- 2 jajka rozbij, oddziel białka od żółtek (białka włóż do lodówki, mogą się przydać do innego wypieku).
- Do masła wsyp 125 g cukru.
- Utrzyj mikserem na jasną, puszystą masę.
- Wciąż miksując stopniowo dodawaj jajka, żółtka oraz twaróg.
- Na koniec wsyp suche składniki, dokładnie zmiksuj.
- Ciasto przelej do podłużnej formy (keksówki) wyłożonej papierem do pieczenia.
- Jagody wymieszaj z pozostałą mąką pszenną.
- Rozrzuć je dokładnie po całym cieście, możesz je lekko w nie powciskać.
- Piecz 50-60 min w temp. 180°C.
- Wyjmij z piekarnika, wystudź.
Nasze
składniki
Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?
Dodaj zdjęcia
Komentarze 0