Sorbet truskawkowy

Czas przygotowania: 30 min
Czas całkowity: 6 h min
Ilość porcji: 10
Kalorii: 76.8 kcal na porcję kcal
Przepisy kulinarne
0

Składniki:

  • 500 g truskawek Poltino
  • 150 g cukru (można zastąpić miodem lub syropem z agawy dla zdrowszej wersji)
  • Sok z 1 dużej limonki
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
  • Świeża mięta do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Truskawki umieść w blenderze.
  2. Dodaj cukier, sok z limonki i ekstrakt waniliowy do truskawek w blenderze. Zblenduj wszystko na gładką masę.
  3. Przełóż zmiksowane truskawki przez sitko, aby usunąć wszelkie pestki i większe kawałki.
  4. Przenieś uzyskany płyn do pojemnika do zamrażania i zamrażaj przez około 1-2 godziny.
  5. Po tym czasie wyjmij sorbet z zamrażarki i krótko ponownie zmiksuj, aby sorbet miał kremową konsystencję.
  6. Ponownie włóż sorbet do zamrażarki i zamrażaj do pełnego stężenia, co może potrwać 4 godziny lub dłużej. Jeśli sorbet jest zbyt twardy, pozostaw go na kilka minut w temperaturze pokojowej przed podaniem.
  7. Serwuj sorbet w miseczkach, dekorując świeżymi truskawkami i listkami mięty.
Ten prosty przepis na truskawkowy sorbet jest doskonałym sposobem na wykorzystanie sezonowych owoców i stworzenie odświeżającego deseru, który z pewnością zachwyci każdego.
Smacznego!
 

Nasze
składniki

Brukselki - background

Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?

Dodaj zdjęcia
Przeciągnij i upuść tutaj zdjęcia lub kliknij aby wybrać.

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.
Brokuły - background Pomidory z bazylią - background Pomidor - background