Nasze sprawdzone przepisy
Stir fry z kaszą jaglaną, botkułami i zielona fasolką
Czas przygotowania: 15 min
Czas gotowania: 15 min
Czas całkowity: 30 min
Ilość porcji: 2
Kalorii: W 1 porcji 489 kcal
Poltino Przepisy kulinarne 748
0
Składniki:
- Pół szklanki surowej kaszy jaglanej
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- 1 łyżka masła
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 zielona papryczka jalapeno
- 2 jajka
- ½ cytryny
- 8 różyczek brokułów Poltino
- 120 gramów fasolki szparagowej Poltino
Sposób przygotowania:
- Brokuły i fasolkę szparagową ugotować w osolonej wodzie.
- Odcedzić i odstawić na bok.
- Surową kaszę jaglaną wsypać do garnka i przepłukać.
- Odcedzić kaszę i zalać 1 szklanką wody.
- Doprawić solą i zagotować.
- Następnie zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez 10 minut.
- Zostawić pod przykryciem przez 5 minut, następnie zdjąć pokrywkę i przemieszać kaszę widelcem.
- Na patelni zeszklić pokrojone w drobną kostkę czosnek i cebulę.
- Dodać kaszę jaglaną, całość podana w przepisie.
- Doprawić kurkumą i smażyć przez około 2-3 minuty.
- Następnie doprawić całość solą i pieprzem oraz dodać ugotowane brokuły, fasolkę szparagową, pokrojoną papryczkę jalapeno.
- Dodać masło i wymieszać.
- Skropić całość sokiem z cytryny i wstawić na 5 minut do nagrzanego do 200 stopni piekarnika.
- W międzyczasie usmażyć jajka na patelni.
- Po wyjęciu dania z piekarnika posolić, popieprzyć i wyłożyć usmażone jajka na wierzch.
Smacznego
Nasze
składniki
Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?
Dodaj zdjęcia
Komentarze 0