Nasze sprawdzone przepisy
Składniki:
- Pół szklanki czarnych porzeczek Poltino
- Garść czerwonych porzeczek
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 żółtka
- 90 gramów cukru pudru
- 50 gramów mąki
- 125 ml mleka
- 3 białka
Sposób przygotowania:
- Masło rozpuścić w rondelku i za pomocą pędzelka posmarować 4 foremki do zapiekania. Następnie obsypać je cukrem pudrem.
- Żółtka wbić do miski i dodać 30 gramów cukru.
- Utrzeć na jednolitą, jasną masę. Następnie dodać mąkę i całość wymieszać do połączenia składników.
- Do garnka wlać mleko i dodać kolejne 30 gramów cukru.
- Zagotować.
- Gotowe mleko, powoli wlewać do masy z żółtkami, cały czas mieszając. Tak przygotowaną mieszankę, przełożyć do garnka i podgrzewać na małym ogniu, aż zgęstnieje.
- Zdjąć z ognia i ostudzić.
- W oddzielnej misce ubić białka z resztą cukru pudru. Następnie masę połączyć z masą z żółtek i dodać czarne i czerwone porzeczki.
- Wymieszać i przelać do przygotowanych foremek do zapiekania.
- Piec w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez około 20 minut.
- Podawać, jeszcze ciepłe.
Nasze
składniki
Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?
Dodaj zdjęcia
Komentarze 0