Kalafior zapiekany pod serem z orzechami

Przepisy kulinarne
0

Składniki:

  • 1 opakowanie kalafiora Poltino
  • pół opakowania pieczarek Poltino
  • pół szklanki rozdrobnionych orzechów włoskich
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 gałązek tymianku
  • 200 gramów żółtego sera mozzarella
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

  • Orzechy namoczyć przez noc w wodzie.
  • Następnie odsączyć i odcisnąć z jej nadmiaru.
  • Kalafior i pieczarki rozmrozić.
  • Na patelni rozgrzać olej i wrzucić drobno posiekany czosnek, po około 1 minucie dodać drobno posiekaną cebulę. 
  • Smażyć, aż cebula ładnie się zeszkli.
  • Następnie wrzucić pieczarki, doprawić do smaku solą i pieprzem i smażyć razem przez 3 minuty.
  • Po tym czasie dodać kalafior, przykryć pokrywką i dusić razem przez 3 minuty.
  • Do naczynia żaroodpornego wrzucić zawartość patelni i dodać orzechy.
  • Wymieszać, a wierzch sowicie obsypać startym serem mozzarella.
  • Na wierzch ułożyć gałązki tymianku.
  • Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 25 minut.
Smacznego
 

Nasze
składniki

Brukselki - background

Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?

Dodaj zdjęcia
Przeciągnij i upuść tutaj zdjęcia lub kliknij aby wybrać.

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.
Brokuły - background Pomidory z bazylią - background Pomidor - background