Przepis na Malinowa Chmurka | Poltino

Przepisy kulinarne
0

Składniki:

  • 200 gramów mąki pszennej
  • 150 gramów masła
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 białka
  • 150 gramów cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 opakowania malin Poltino
  • 3 opakowania galaretki malinowej
  • 1 litr wrzącej wody
  • 400 ml śmietanki 30 lub 36 proc.
  • 300 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • garść uprażonych płatków migdałowych

Sposób przygotowania:

  • Białka wbić do miski i ubić je na sztywną pianę.
  • Następnie stopniowo dodać cukier, a na końcu wsypać mąkę ziemniaczaną.
  • Tak przygotowaną pianę przełożyć do formy wyłożonej pergaminem.
  • Piec w nagrzanym do 150 stopni piekarniku przez około 60 minut.
  • 200 gramów mąki pszennej wymieszać z 3 żółtkami, masłem oraz 3 łyżkami cukru i 1 łyżeczką proszku do pieczenia.
  • Zagnieść ciasto, owinąć je folią spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki.
  • Następnie rozprowadzić je w formie wyłożonej pergaminem i piec około 30 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.
  • Zimną kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodać mascarpone i cukier puder. 
  • Galaretkę rozpuścić we wrzątku, jednak zmniejszyć o 1/3 ilość w stosunku do instrukcji na opakowaniu.
  • Gdy ostygnie, dodać do niej rozmrożone maliny. 
  • Na kruchy spód wylać galaretkę z owocami i włożyć do lodówki.
  • Poczekać aż stężeje.
  • Następnie wierzch posmarować kremem, a na nim ułożyć bezę.
  • Wstawić do lodówki na kilka godzin.
  • Wierzch posypać uprażonymi płatkami migdałów.


Smacznego
 

Nasze
składniki

Brukselki - background

Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?

Dodaj zdjęcia
Przeciągnij i upuść tutaj zdjęcia lub kliknij aby wybrać.

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.
Brokuły - background Pomidory z bazylią - background Pomidor - background