Malinowy przekładaniec

Przepisy kulinarne
0

Składniki:

  • 6 jajek
  • 100 gramów cukru
  • Sok z połowy cytryny
  • 140 gramów mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie budyniu czekoladowego
  • 3 łyżki kakao
  • Szczypta soli
  • 700 ml śmietany 36%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 opakowanie malin Poltino
  • 300 gramów serka mascarpone
  • 2 opakowanie galaretki malinowej

Sposób przygotowania:

  • Oddzielić białka od żółtek.
  • Następnie ubić białka na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.
  • Gdy powstanie sztywna piana, stopniowo dodawać sok z cytryny, cały czas miksując na średnich obrotach.
  • Dodawać po jednym żółtku, następnie powoli wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i budyniem.
  • Gdy masa będzie gotowa, przełożyć ją do prostokątnej formy i piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 35 minut.
  • Gdy ciasto się upiecze, ostudzić je i przekroić na dwa blaty.
  •  Gdy ciasto się piecze należy przygotować krem.
  • Śmietanę ubić wraz z cukrem pudrem, a następnie dodać mascarpone.
  • Do gotowego kremu dodać połowę malin.
  • Galaretki rozpuścić w 800 ml ciepłej wody.
  •  Na pierwszy blat wyłożyć krem i przykryć go drugim blatem.
  • Na jego wierzchu wysypać pozostałe maliny.
  • Całość zalać, tężejącą galaretką.
  • Wstawić do lodówki na około 3 – 4 godziny.
 
Smacznego
 

Nasze
składniki

Brukselki - background

Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?

Dodaj zdjęcia
Przeciągnij i upuść tutaj zdjęcia lub kliknij aby wybrać.

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.
Brokuły - background Pomidory z bazylią - background Pomidor - background