Malinowy puch

Przepisy kulinarne
0

Składniki:

Spód ciasta:

  • 6 jajek
  • 150 ml oleju
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na piankę
  • 3 białka
  • 400 ml śmietany 36 proc.
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 60 g cukru pudru
  • 100 ml mleka
  • 200 gramów malin Poltino
Wierzch
  • 1 galaretka malinowa
  • 200 gramów malin Poltino

Sposób przygotowania:

  • Białka należy ubić na sztywno, następnie porcjami wsypywać cukier i cukier wanilinowy, ciągle ubijając.
  • Dodawać po 1 żółtku i miksować.
  • Wąskim strumieniem wlewać olej.
  • Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, wymieszać z ciastem szpatułką.
  • Wylać na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piec 35 minut w temp. 180°C Następnie ostudzić. 
  • Białka ubić na sztywno, pod koniec dodawać cukier, stale miksując.
  • Żelatynę zalać gorącym mlekiem, rozpuścić i wystudzić.
  • Śmietanę ubić na sztywno.
  • Dodać do ubitych białek, a następnie powoli wlewać żelatynę, cały czas mieszając.
  • Na koniec dodać  200 gram malin i zmiksować.  
  • Masę wylać na wystudzony spód.
  • Włożyć do lodówki, by stężała. 
  • Galaretkę rozpuścić w 350 ml wrzątku.
  • Gdy zacznie tężeć, wrzuć do niej maliny.
  • Wyłożyć na wierzch, wstawić do lodówki na około 3 godziny.

Smacznego

Nasze
składniki

Brukselki - background

Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?

Dodaj zdjęcia
Przeciągnij i upuść tutaj zdjęcia lub kliknij aby wybrać.

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.
Brokuły - background Pomidory z bazylią - background Pomidor - background