Paella z chorizo i zielonym groszkiem

Przepisy kulinarne
0

Składniki:

  • 1 litr bulionu drobiowego
  • Szczypta szafranu
  • 250 gramów kiełbasy chorizo
  • 2 ząbki czosnku
  • Szklanka zielonego groszku Poltino
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 duży pomidor
  • Pół szklanki białego wina
  • Pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • Pół łyżeczki kurkumy
  • 300 gramów ryżu arborio

Sposób przygotowania:

  • Bulion drobiowy podgrzać z dodatkiem szafranu.
  • Kiełbasę chorizo pokroić w plastry.
  • Czosnek zetrzeć na prasce.
  • Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, a następnie pokroić w kosteczkę.
  • Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy.
  • Wrzucić chorizo i chwilę podsmażać. Następnie wrzucić czosnek.
  • Dodać łyżkę oliwy i pomidory.
  • Smażyć razem 3 minuty.
  • Wlać wino i wymieszać.
  • Gotować całość 4 minuty. Następnie wsypać przyprawy oraz groszek i wymieszać. Po 1 minucie wrzucić ryż i smażyć przez 2 minuty.
  • Wlać bulion, wymieszać i gotować bez mieszania przez 15 minut. Następnie zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 5 minut.
  • Zdjąć z ognia, przykryć i zostawić tak przygotowaną na dwie minuty. Po tym czasie można jeść.
Smacznego :)
 

Nasze
składniki

Brukselki - background

Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?

Dodaj zdjęcia
Przeciągnij i upuść tutaj zdjęcia lub kliknij aby wybrać.

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.
Brokuły - background Pomidory z bazylią - background Pomidor - background