Panna cotta z sosem malinowym

Przepisy kulinarne
0

Składniki:

  • po 250 ml śmietanki kremówki i mleka 3,2 proc.
  • 8 łyżek cukru
  • 3 płaskie łyżeczki żelatyny
  • 1 laska wanilii
  • olej kokosowy do foremek

Składniki na sos:

  • 30 dag malin Poltino
  • 7 łyżek cukru
  • opcjonalnie świeże owoce i listki melisy do dekoracji

Sposób przygotowania:

  • Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach ciepłej wody.
  • Mleko i śmietankę wlać do niedużego rondla, podgrzać, dodać cukier oraz laskę wanilii i wyłuskane z niej ziarenka.
  • Po ok. 5 minutach wyjąć laskę, dodać napęczniałą żelatynę, dokładnie wymieszać, wystudzić. 
  • Masę przelać do kokilek lub foremek silikonowych wysmarowanych olejem kokosowym.
  • Odstawić do lodówki na ok. 1,5 godziny.
  • Deser łatwo będzie przełożyć na talerzyk, jeśli naczynia zanurzysz na kilka chwil w ciepłej wodzie (uważać, by nie nalała się do środka).
  •  Maliny rozmrozić, przełożyć do rondla, dolać 50 ml wody, zagotować z cukrem, zmiksować.
  • Można przelać przez gazę - sos będzie aksamitny.
  • Ostudzonym polać przed podaniem panna cottę, obłożyć świeżymi owocami i listkami melisy.
Smacznego
 

Nasze
składniki

Brukselki - background

Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?

Dodaj zdjęcia
Przeciągnij i upuść tutaj zdjęcia lub kliknij aby wybrać.

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.
Brokuły - background Pomidory z bazylią - background Pomidor - background