Tarta ze szpinakiem i fetą

Czas przygotowania: 10 min
Czas gotowania: 40 min
Czas całkowity: 50 min
Ilość porcji: 8
Kalorii: W 1 porcji 400 kcal
Przepisy kulinarne
0

Składniki:

  • 1 opakowanie gotowego ciasta kruchego
  • 1 opakowanie szpinaku Poltino
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 cebula
  • 300 gramów sera feta
  • 1 szklanka śmietany 30%
  • 3 jajka
  • 150 gramów sera typu peccorino
  • 1 łyżka masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  • Cebulę oraz czosnek należy drobno pokroić i zeszklić razem na maśle.
  • Następnie dodać szpinak i dusić, aż cała woda odparuje.
  • Dodać drobno poszatkowaną natkę pietruszki. Całość doprawić gałką muszkatołową oraz ziołami prowansalskimi.
  • Dodać dla smaku sól i pieprz.
  • Gotowe ciasto kruche, rozłożyć w okrągłej formie do tarty.
  • Spód nakłóć i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 15 minut.
  • W misce rozkłócić jajka razem ze śmietaną.
  • Dodać gałkę muszkatołową oraz ser żółty i pokrojoną w kostkę fetę.
  • Wymieszać z ostudzoną masą szpinakową.
  • Całość wyłożyć na podpieczony spód.
  • Na wierzch wylać jajka ze śmietaną.
  • Piec około 25 minut.

Smacznego
 

Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?

Dodaj zdjęcia
Przeciągnij i upuść tutaj zdjęcia lub kliknij aby wybrać.

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.
Brokuły - background Pomidory z bazylią - background Pomidor - background