Wieniec Króla na święto 3 króli

Przepisy kulinarne
0

Składniki:

  • 150 gramów masła
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 50 gramów drożdży
  • około 1/2 szklanki mleka
  • 5 żółtek
  • aromat waniliowy
  • szczypta soli
  • 1 opakowanie malin Poltino

Sposób przygotowania:

  • Do miski wrzucić rozdrobnione drożdże i dolać mleko oraz 3 łyżki mąki i 1 łyżeczkę cukru.
  • Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
  • Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem.
  • Dodać rozczyn drożdżowy do mąki, wlać jajka oraz roztopione masło, aromat i sól.
  • Wyrobić ciasto, aż wchłonie cały tłuszcz.
  • Odstawić do wyrośnięcia na około 40 minut.
  • Przełożyć ciasto do okrągłej formy na babkę i powbijać w środek maliny.
  • Odstawić na 10 minut do wyrośnięcia.
  • Piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni.
Smacznego
 

Nasze
składniki

Brukselki - background

Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?

Dodaj zdjęcia
Przeciągnij i upuść tutaj zdjęcia lub kliknij aby wybrać.

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.
Brokuły - background Pomidory z bazylią - background Pomidor - background