Zupa cukiniowo - szpinakowa

Czas przygotowania: 15 min
Czas gotowania: 20 min
Czas całkowity: 35 min
Ilość porcji: 4
Kalorii: W 1 porcji 236 kcal
Przepisy kulinarne
0

Składniki:

  • 1 cebula
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 750 gramów cukinii
  • 150 gramów ziemniaków
  • 1 opakowanie szpinaku Poltino
  • 3 łyżeczki oleju
  • 1 cytryna
  • sól
  • pieprz
  • 1-2 łyżeczki cukru
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 100 gramów gęstej kwaśnej śmietany

Sposób przygotowania:

  • Igiełki rozmarynu oddzielić od gałązek.
  • Połowę z nich odłożyć na bok, całą resztę posiekać drobno. 
  • Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę.
  • Cukinię umyć, pokroić na kawałki.
  • Ziemniaki obrać i pokroić na kawałki.
  • Z cytryny wycisnąć sok.
  •  W garnku rozgrzać olej.
  • Zeszklić na nim cebulę.
  • Dodać rozmaryn, ziemniaki, szpinak i cukinię.
  • Chwilę razem podsmażyć na dużym płomieniu, ciągle mieszając.
  • Posypać cukrem, solą oraz pieprzem.
  • Zalać bulionem.
  • Poczekać, aż całość zawrze, a wtedy zmniejszyć płomień.
  • Gotować pod przykryciem około 15 minut. 
  • Kiedy warzywa będą już miękkie, zupę zmiksować na gładko.
  • Ponownie przyprawić ją solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  • Zupę rozlać do miseczek lub do wydrążonych cukinii.
  • Na wierzchu każdej porcji położyć kleks śmietany.
  • Posypać odłożonym wcześniej rozmarynem.
 
Smacznego
 

Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?

Dodaj zdjęcia
Przeciągnij i upuść tutaj zdjęcia lub kliknij aby wybrać.

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.
Brokuły - background Pomidory z bazylią - background Pomidor - background