Tarta z Brokułami i Serem

Czas przygotowania: 15 min
Czas gotowania: 35 min
Czas całkowity: 50 min
Ilość porcji: 6
Kalorii: 592 na porcję kcal
Przepisy kulinarne
0

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta kruchego (lub przygotowane domowe)
  • 300 g brokułów marki Poltino 
  • 150 g sera żółtego (starty, np. cheddar)
  • 200 ml śmietany 30%
  • 3 jajka
  • 1 ząbek czosnku (drobno posiekany)
  • Sól i pieprz do smaku
  • Szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie nadzienia:
    W międzyczasie na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż czosnek na złocisty kolor. Dodaj rozmrożone brokuły Poltino, smaż przez 3-4 minuty, aż lekko zmiękną. Dopraw solą i pieprzem.

  • Przygotowanie masy jajecznej:
    W misce wymieszaj jajka, śmietanę, szczyptę soli, pieprzu oraz gałkę muszkatołową. Dodaj starty ser żółty i dokładnie wymieszaj.

  • Składanie tarty:
    Na podpieczone ciasto wyłóż równomiernie brokuły, a następnie zalej całość masą jajeczno-serową.

  • Pieczenie:
    Wstaw tartę do piekarnika i piecz przez 25-30 minut, aż masa się zetnie, a wierzch lekko zarumieni.

  • Serwowanie:
    Wyjmij tartę z piekarnika i odstaw na kilka minut do ostygnięcia. Następnie pokrój na porcje i podawaj.

Nasze
składniki

Brukselki - background

Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?

Dodaj zdjęcia
Przeciągnij i upuść tutaj zdjęcia lub kliknij aby wybrać.

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.
Brokuły - background Pomidory z bazylią - background Pomidor - background