Nasze sprawdzone przepisy
Tarta z Brokułami i Serem
Czas przygotowania: 15 min
Czas gotowania: 35 min
Czas całkowity: 50 min
Ilość porcji: 6
Kalorii: 592 na porcję kcal
Poltino Przepisy kulinarne 94
0
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta kruchego (lub przygotowane domowe)
- 300 g brokułów marki Poltino
- 150 g sera żółtego (starty, np. cheddar)
- 200 ml śmietany 30%
- 3 jajka
- 1 ząbek czosnku (drobno posiekany)
- Sól i pieprz do smaku
- Szczypta gałki muszkatołowej
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
-
Przygotowanie nadzienia:
W międzyczasie na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż czosnek na złocisty kolor. Dodaj rozmrożone brokuły Poltino, smaż przez 3-4 minuty, aż lekko zmiękną. Dopraw solą i pieprzem. -
Przygotowanie masy jajecznej:
W misce wymieszaj jajka, śmietanę, szczyptę soli, pieprzu oraz gałkę muszkatołową. Dodaj starty ser żółty i dokładnie wymieszaj. -
Składanie tarty:
Na podpieczone ciasto wyłóż równomiernie brokuły, a następnie zalej całość masą jajeczno-serową. -
Pieczenie:
Wstaw tartę do piekarnika i piecz przez 25-30 minut, aż masa się zetnie, a wierzch lekko zarumieni. -
Serwowanie:
Wyjmij tartę z piekarnika i odstaw na kilka minut do ostygnięcia. Następnie pokrój na porcje i podawaj.
Nasze
składniki

Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?
Dodaj zdjęcia
Komentarze 0