Tarta z serem, bobem i pomidorami

Przepisy kulinarne
0

Składniki:

Spód:
  • 125 gramów masła
  • 125 gramów tłustego mielonego twarogu
  • 125 gramów mąki pszennej
  • Szczypta soli
  • Pół łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
  • 200 gramów bobu Poltino
  • 100 gramów fasoli szparagowej zielonej Poltino
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 200 gramów boczku
  • 120 gramów sera pleśniowego, pokruszonego
  • 120 gramów startego sera Cheedar
  • Świeżo mielony pieprz

 

Sposób przygotowania:

Spód:
  • Składniki na ciasto, powinny mieć temperaturę pokojową.
  • Do misy miksera wrzucić masło i twaróg.
  • Miksować do połączenia.
  • Następnie dodać pozostałe składniki i miksować do całkowitego połączenia się składników.
  • Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około 30 minut.
  • Po tym czasie wyciągnąć ciasto z lodówki i rozwałkować.
  • Wyłożyć nim dno tortownicy o średnicy 25 cm. Forma powinna być wysmarowana masłem i wysypana bułką tartą.
  • Dno ciasta ponakłuwać widelcem i piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 15 minut.

Nadzienie:
  • Fasolkę i bób ugotować al dente.
  • Odsączyć i ostudzić.
  • Cebulkę drobno posiekać i podsmażyć na oleju, aż będzie szklista.
  • Dodać pokrojony w paseczki boczek i smażyć jeszcze przez 3 minuty.
  • Całość wyłożyć na podpieczony spód i dodać bób, fasolkę. Wszystko zasypać serem Cheedar i pokruszonym serem pleśniowym.
  • Na wierzch posypać świeżo mielonym pieprzem.

Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez około 25 minut.
 
Smacznego :)

Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?

Dodaj zdjęcia
Przeciągnij i upuść tutaj zdjęcia lub kliknij aby wybrać.

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.
Brokuły - background Pomidory z bazylią - background Pomidor - background