Nasze sprawdzone przepisy
Składniki:
Ciasto:
Nadzienie:
- 1 szklanka mąki
- 100 gram masła
- 1 jajko
- 1 szczypta soli
Nadzienie:
- 1 opakowanie bukietu kwiatowego warzyw Poltino
- 150 gram sera bursztyn
- 1 łyżeczka masła klarowanego
- 3 jajka
- 100 ml śmietany 30%
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Nadzienie:
Smacznego
- Mąkę wysypać na stolnicę i wrzucić do niej pokrojone w kostkę masło.
- Następnie dodać szczyptę soli i wszystko razem posiekać nożem. Dodać jajko i zagnieść ciasto.
- Gotowe ciasto zawinąć w folię do żywności i odłożyć na 20 minut do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć i rozwałkować.
- Ciasto wyłożyć na okrągłą formę do tarty a z wierzchu przykryć papierem do pieczenia i obciążyć kulkami ceramicznymi lub fasolą.
- Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 15 – 20 minut.
Nadzienie:
- Jajka rozmieszać ze śmietaną, a następnie dodać do nich starty ser. Wymieszać.
- Na spód podpieczonej tarty wyłożyć bukiet kwiatowy warzyw Poltino i całość zalać masą jajeczno – śmietanowo – serową.
- Wstawić ponownie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 20 minut.
Smacznego
Nasze
składniki
Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?
Dodaj zdjęcia
Komentarze 0