Tarta z zielonym groszkiem i szynką

Czas przygotowania: 15 min
Czas gotowania: 25 min
Czas całkowity: 40 min
Ilość porcji: 8
Przepisy kulinarne
0

Składniki:

  • 1 opakowanie zielonego groszku Poltino
  • 1 opakowanie ciasta kruchego
  • 250 gramów ulubionej szynki
  • Łyżeczka suszonego rozmarynu
  • Pół łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 6 jajek
  • Sól
  • Pieprz

Sposób przygotowania:

  • Ciasto kruche rozłożyć na formie do tarty wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Nakłóć wierzch i obciążyć np. grochem.
  • Następnie wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez 15 minut.
  • Po tym czasie wyjąć ciasto z piekarnika i usunąć groch.
  • Odstawić do przestygnięcia.
  • Szynkę drobniutko pokroić i wrzucić do miski.
  • Dodać zielony groszek oraz kurkumę, mieloną paprykę i jajka. Całość wymieszać.
  • Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Przygotowaną masę wylać na wcześniej podpieczone ciasto kruche. Na wierzch wysypać suszony rozmaryn.
  • Wstawić ponownie do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec całość przez około 25 minut.
Smacznego

Nasze
składniki

Brukselki - background

Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?

Dodaj zdjęcia
Przeciągnij i upuść tutaj zdjęcia lub kliknij aby wybrać.

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.
Brokuły - background Pomidory z bazylią - background Pomidor - background