Nasze sprawdzone przepisy
Tarta ze szpinakiem i fetą
Czas przygotowania: 10 min
Czas gotowania: 40 min
Czas całkowity: 50 min
Ilość porcji: 8
Kalorii: W 1 porcji 400 kcal
Poltino Przepisy kulinarne 890
0
Składniki:
- 1 opakowanie gotowego ciasta kruchego
- 1 opakowanie szpinaku Poltino
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 cebula
- 300 gramów sera feta
- 1 szklanka śmietany 30%
- 3 jajka
- 150 gramów sera typu peccorino
- 1 łyżka masła
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Cebulę oraz czosnek należy drobno pokroić i zeszklić razem na maśle.
- Następnie dodać szpinak i dusić, aż cała woda odparuje.
- Dodać drobno poszatkowaną natkę pietruszki. Całość doprawić gałką muszkatołową oraz ziołami prowansalskimi.
- Dodać dla smaku sól i pieprz.
- Gotowe ciasto kruche, rozłożyć w okrągłej formie do tarty.
- Spód nakłóć i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 15 minut.
- W misce rozkłócić jajka razem ze śmietaną.
- Dodać gałkę muszkatołową oraz ser żółty i pokrojoną w kostkę fetę.
- Wymieszać z ostudzoną masą szpinakową.
- Całość wyłożyć na podpieczony spód.
- Na wierzch wylać jajka ze śmietaną.
- Piec około 25 minut.
Smacznego
Nasze
składniki
Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?
Dodaj zdjęcia
Komentarze 0