Tarta ze szpinakiem i fetą

Czas przygotowania: 10 min
Czas gotowania: 40 min
Czas całkowity: 50 min
Ilość porcji: 8
Kalorii: W 1 porcji 400 kcal
Przepisy kulinarne
0

Składniki:

1 opakowanie gotowego ciasta kruchego
1 opakowanie szpinaku Poltino
1 pęczek natki pietruszki
1 cebula
300 gramów sera feta
1 szklanka śmietany 30%
3 jajka
150 gramów sera typu peccorino
1 łyżka masła
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
Sól i pieprz
 

Sposób przygotowania:

Cebulę oraz czosnek należy drobno pokroić i zeszklić razem na maśle. Następnie dodać szpinak i dusić, aż cała woda odparuje. Dodać drobno poszatkowaną natkę pietruszki. Całość doprawić gałką muszkatołową oraz ziołami prowansalskimi. Dodać dla smaku sól i pieprz.

Gotowe ciasto kruche, rozłożyć w okrągłej formie do tarty. Spód nakłóć i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 15 minut.

W misce rozkłócić jajka razem ze śmietaną. Dodać gałkę muszkatołową oraz ser żółty i pokrojoną w kostkę fetę. Wymieszać z ostudzoną masą szpinakową. Całość wyłożyć na podpieczony spód. Na wierzch wylać jajka ze śmietaną. Piec około 25 minut.

Smacznego
 

Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?

Dodaj zdjęcia
Przeciągnij i upuść tutaj zdjęcia lub kliknij aby wybrać.

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.
Brokuły - background Pomidory z bazylią - background Pomidor - background