Nasze sprawdzone przepisy
Składniki:
- 1 opakowanie buraczków tartych Poltino
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 300 gram filetów śledziony małosolnych
- 1 duże jabłko
- 2 ogórki konserwowe
- 1 mała czerwona cebula
- 1 łyżka musztardy sarepskiej
- 1 łyżka majonezu
- Sól
- Pieprz
- Olej do smażenia
- Kilka kromek chleba pełnoziarnistego
- 2 pęczki szczypioru
Sposób przygotowania:
- Do miseczki wlej miód, ocet i 1 łyżkę oleju. Wymieszaj całość.
- Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć buraczki i cały czas mieszając, zacznij je smażyć. Gdy będą już miały jednolitą konsystencję, dodaj miód z octem i lejemy. Wymieszaj i smaż jeszcze przez 3 minuty. Odstaw do ostudzenia.
- Filety śledziowe namocz przez około 3 godziny w zimnej wodzie. Następnie odsącz i posiekaj w drobną kostkę.
- Jabłko obierz ze skórki i również posiekaj w drobną kostkę. Podobnie postąp z ogórkiem i cebulą.
- Wszystkie składniki, poza burakami, umieść w misce i wymieszaj. Dodaj musztardę i majonez i ponownie wymieszaj. Dopraw sola i pieprzem do smaku.
- Z kromek chleba wytnij koła. Na wierzchu ułóż buraczki, a na nie połóż masę śledziowo – warzywną. Całość posyp posiekanym szczypiorem.
Smacznego :)
Nasze
składniki
Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?
Dodaj zdjęcia
Komentarze 0