Nasze sprawdzone przepisy
Składniki:
- 800 gramów wędzonego łososia w kawałku
- 300 gramów szpinaku Poltino
- 4 białka
- pół łyżeczki curry
- 1 pęczek natki pietruszki
- 400 gramów dorsza
- sól
- pieprz
- 2 żółtka
Sposób przygotowania:
- Dorsza ugotować w wodzie.
- Następnie mięso przełożyć do garnka, dodać wędzonego łososia i zblendować z odrobiną pozostałego po gotowaniu bulionu rybnego.
- Białka ubić na pianę i dodać do masy rybnej.
- Doprawić solą i pieprzem według własnego smaku.
- Połowę mieszanki przełożyć do drugiej miski.
- Dodać do niej szpinak i drobno posiekaną natkę pietruszki.
- Do każdej z mas dodać po 1 żółtku.
- Do masy bez szpinaku dodać curry.
- Wymieszać obydwie masy.
- Formę do pieczenia wysmarować olejem.
- Na dno wyłożyć masę ze szpinakiem, a na górę masę z curry.
- Całą formę owinąć w folię aluminiową i wstawić do żaroodpornej miski z wodą.
- Woda powinna zakrywać formę do połowy jej wysokości.
- Tak przygotowaną mieszankę wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i piec około1 godziną.
- Po tym czasie wyjąć terrinę z piekarnika, ostudzić i gotowe.
Nasze
składniki

Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?
Dodaj zdjęcia
Komentarze 0