Terrina z łososia i szpinaku

Przepisy kulinarne
0

Składniki:

800 gramów wędzonego łososia w kawałku
300 gramów szpinaku Poltino
4 białka
pół łyżeczki curry
1 pęczek natki pietruszki
400 gramów dorsza
sól
pieprz
2 żółtka

Sposób przygotowania:

Dorsza ugotować w wodzie. Następnie mięso przełożyć do garnka, dodaćwędzonego łososia i zblendować z odrobiną pozostałego po gotowaniu bulionu rybnego. Białka ubić na pianę i dodać do masy rybnej. Doprawić solą i pieprzem według własnego smaku. Połowę mieszanki przełożyć do drugiej miski. Dodać do niej szpinak i drobno posiekaną natkę pietruszki. Do każdej z mas dodać po1 żółtku. Do masy bez szpinaku dodać curry. Wymieszać obydwie masy. Formę do pieczenia wysmarować olejem. Na dno wyłożyć masę ze szpinakiem, a na górę masę z curry. Całą formę owinąć w folię aluminiową i wstawić do żaroodpornej miski z wodą. Woda powinna zakrywać formę do połowy jej wysokości. Tak przygotowaną mieszankę wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i piec około1 godziną. Po tym czasie wyjąć terrinę z piekarnika, ostudzić i gotowe.
Smacznego
 

Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?

Dodaj zdjęcia
Przeciągnij i upuść tutaj zdjęcia lub kliknij aby wybrać.

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.
Brokuły - background Pomidory z bazylią - background Pomidor - background