Terrina z łososia i szpinaku

Przepisy kulinarne
0

Składniki:

  • 800 gramów wędzonego łososia w kawałku
  • 300 gramów szpinaku Poltino
  • 4 białka
  • pół łyżeczki curry
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 400 gramów dorsza
  • sól
  • pieprz
  • 2 żółtka

Sposób przygotowania:

  • Dorsza ugotować w wodzie.
  • Następnie mięso przełożyć do garnka, dodać wędzonego łososia i zblendować z odrobiną pozostałego po gotowaniu bulionu rybnego.
  • Białka ubić na pianę i dodać do masy rybnej.
  • Doprawić solą i pieprzem według własnego smaku.
  • Połowę mieszanki przełożyć do drugiej miski.
  • Dodać do niej szpinak i drobno posiekaną natkę pietruszki.
  • Do każdej z mas dodać po 1 żółtku.
  • Do masy bez szpinaku dodać curry.
  • Wymieszać obydwie masy.
  • Formę do pieczenia wysmarować olejem.
  • Na dno wyłożyć masę ze szpinakiem, a na górę masę z curry.
  • Całą formę owinąć w folię aluminiową i wstawić do żaroodpornej miski z wodą.
  • Woda powinna zakrywać formę do połowy jej wysokości.
  • Tak przygotowaną mieszankę wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i piec około1 godziną.
  • Po tym czasie wyjąć terrinę z piekarnika, ostudzić i gotowe.
Smacznego
 

Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?

Dodaj zdjęcia
Przeciągnij i upuść tutaj zdjęcia lub kliknij aby wybrać.

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.
Brokuły - background Pomidory z bazylią - background Pomidor - background